Iranin kriisi kärjistymässä - Israel "ei sulje pois" hyökkäystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iranin kriisi kärjistymässä - Israel "ei sulje pois" hyökkäystä

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n on määrä julkistaa tänään tai huomenna raporttinsa Iranin epäillyistä ydinaseista.

8.11.2011 11:51 | Päivitetty 8.11.2011 12:38

Tiistaina Israelin radiossa kuultujen kommenttien mukaan maan puolustusministeri Ehud Barak ”ei sulje pois” sotilaallisen iskun käyttöä Iranin ydinohjelmaa vastaan.

Barakin mukaan hän epäilee, ettei kansainvälinen yhteisö aseta tarpeeksi kovia pakotteita maalle edes IAEA:n raportin julkaisun jälkeen.

- Niin kauan kun ei ole kovia pakotteita ja pakotteita ei osoiteta tehokkaiksi, Israel ei aio ottaa mitään vaihtoehtoa pois pöydältä, Barak sanoo.

Jo aiemmin presidentti Shimon Peres piti iskua "todennäköisempänä vaihtoehtona kuin diplomatiaa".

Muun muassa Ranska on ilmaissut huolensa arvioista, joiden mukaan Israel valmistelee jo hyökkäystä Iranin ydinlaitoksiin. Ranska on valmis lisäämään Iranin vastaisia pakotteita, mutta vastustaa sotilaallisia toimia.

Venäjä varoitti tiistaina iskun johtavan "odottamattomiin seurauksiin" ja "olevan vakava virhe".

Myös Kiina on kehottanut Irania parantamaan yhteistyötään atomienergiajärjestön kanssa. Kiina peräänkuuluttaa myös IAEA:lta puolueettomuutta.

Iran moitti Israelia ja Yhdysvaltoja perusteettomista syytöksistä. Se sanoo ydinohjelmansa olevan rauhanomainen ja tähtäävän vain energiantuotantoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?