Puolan turmakoneessa oli suomalaisia: "Ihmiset itkivät ja rukoilivat" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Puolan turmakoneessa oli suomalaisia: "Ihmiset itkivät ja rukoilivat"

Suomalaismatkustaja kuvasi ilman laskutelineitä maahan iskeytyneen puolalaiskoneen sammutuksen.

1.11.2011 23:55 | Päivitetty 2.11.2011 7:28

Puolalaisen LOT-lentoyhtiön Boeing 767-matkustajalentokone 231 ihmistä kyydissään teki erittäin harvinaisen hätälaskun ilman laskutelineitä.

Lento päättyi onnekkaasti ja luultavaa on, että lentäjien taitavuus pelasti koneen ja sen matkustajat. Tuho olisi ollut valtava, jos koneen "mahalasku" ei olisi onnistunut.

Koneessa oli ainakin kaksi suomalaista matkustajaa.

- Ihmiset itkivät ja rukoilivat aivan paniikissa ennen kuin osuimme maahan, kuvaili IS:lle tuntojaan matkustajista toinen, nuori suomalaismies tiistaina Varsovan lentokentältä.

Ennennäkemätön vika

Lento lähti Newarkin lentokentältä New Yorkin eteläpuolelta. Kone suuntasi Atlantin yli Varsovaan. Suomalaismiehen oli tarkoitus jatkaa matkaa Varsovasta Helsingin-lennolle.

Lentäjät havaitsivat vian noin puoli tuntia Newarkista nousun jälkeen.

LOTin mukaan syynä oli ilmeisesti laskutelineiden hydrauliikkavika, minkä vuoksi yksikään koneen kolmesta laskutelineestä ei auennut.

Vastaavaa vikaa ei ole koskaan aiemmin todettu Boeing 767-koneissa. Ilmailuliikenteessä vastaava vika on ylipäätään erittäin harvinainen.

Koneen lentokapteeni Tadeusz Wronanin onnistui laskea kone kentälle niin pehmeästi, että osa matkustajista luuli sen laskeutuneen renkailleen.

Wronanista tulikin jo tiistaina Puolassa kansallissankari, jota ylistettiin mm. Facebookiin perustetuilla fanisivuilla.

Puolassa on vielä hyvin muistissa huhtikuussa 2010 Venäjällä tapahtunut lentoturma, jossa kuoli Puolan ylintä poliittista johtoa, mm. presidentti Lech Kaczynski.

Laskeutui kipinöiden keskellä

Varsovaa lähestyessä lentokone kiersi tunnin ajan kenttää, jolloin mm. pumpattiin polttoainetta ulos.

- Rukoilin, että lentäjä ei menetä koneen hallintaa, kun aloimme kiertää lentokenttää. Se oli aivan hirveätä. Saamme kiittää lentäjää hengestämme, ylisti matkustaja Teresa Kowalik uutistoimisto AP:lle.

Kun Boeing 767 aloitti laskeutumisen kahden F-16-hävittäjän saattelemana, olivat sen polttoainetankit lähes tyhjät, kertoi LOTin tiedottaja Leszek Chorzewski.

Palokunta oli levittänyt kentälle vaahtoa tulipalon estämiseksi. Koneen moottorit kipinöivät, kun ne osuivat kentän pintaan ja koneessa syttyi pieniä tulipaloja. Palokunta kuitenkin tukahdutti ne nopeasti.

- Tämä oli hyvin onnekas lento. Ja erittäin, erittäin hyvä lentäjä. Olimme erittäin onnekkaita, tunnusti amerikkalaismatkustaja Greg Cohen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?