Luotain kuvasi "epäonnistuneen planeetan" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Luotain kuvasi "epäonnistuneen planeetan"

Euroopan avaruusjärjestön Esan laukaiseman Rosetta-luotaimen valokuvat paljastavat, että asteroidi Lutetia on ehkä koskemattomana säilynyt jäänne planeetan syntyvaiheista.

Rosetta-luotaimen ottama lähikuva asteroidi Lutetiasta.

1.11.2011 12:37 | Päivitetty 1.11.2011 12:14

Rosetta ohitti Lutetian noin 3170 kilometrin päästä heinäkuussa 2010. Lutetia on suurimmalta läpimitaltaan noin 130 kilometriä pitkä asteroidi, jonka Rosetta kohtasi 500 000 kilometrin päässä Maasta.

Kuvien analyysi on nyt julkaistu tuoreessa Science-lehdessä. Tutkijoiden päähavainto oli, että Lutetia on kuin muinaisen planeetan siemen. Se on jäänne planeetan syntyprosessista aurinkokunnan olemassaolon ensimmäisiltä vuosimiljoonilta, Science kertoo.

Lutetia on muodoltaan hyvin epäsäännöllinen ja ainekseltaan tiheä, noin 3,4 grammaa per kuutiosenttimetri.

- Se on yhtä kuin 20 kertaa graniitin tiheys, kommentoi planeettatutkija Holger Sierks tiedelehti Scientific Americanissa.

- Sitä olisi vaikea vasaroida kappaleiksi.

Lutetian kaltaiset kohteet antavat tutkijoille paljon tietoa planeettojen syntyvaiheista.

- Se on todella valtavan kokoinen. Onkin hyvin mielenkiintoista tutkia noin suurta kappaletta, joka on jäänyt jäljelle aivan varhaisista ajoista, Sierks sanoo.

Lutetian pinnalla on muutaman sadan metrin kerros harvaa ainetta. Asteroidin tiheyden selittää osittain sulanut metallinen ydin, aivan kuin miniplaneetassa. Nykyisin ydin on jo täysin kiinteytynyt.

Ydin tekee Lutetiasta poikkeuksellisen asteroidin. Yleensä ne koostuvat pelkästä kiviaineksesta.

Tutkijat harmittelevat nyt, että Rosettan ohitus kesti vain niin vähän aikaa eikä asteroidista ole mahdollista saada näytteitä Maahan.

Rosetta on matkalla kohti komeetan kohtaamista vuonna 2014. Luotaimessa on paljon suomalaista avaruustekniikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?