Lakiesitys hämmentää USA:ssa: Hedelmöittyneistä munasoluista henkilöitä?

Julkaistu:

Yhdysvaltojen Mississippin osavaltion asukkaat äänestävät marraskuun alussa lisäyksestä perustuslakiin, joka tekisi mistä tahansa hedelmöittyneestä munasolusta ”henkilön”.

Jos kyseinen lakiehdotus menee läpi, se tekisi niin abortista kuin tietyistä ehkäisymenetelmistäkin murhan, kertoo New York Times.

Osavaltion molemmat kuvernööriehdokkaat kannattavat esitys 26 -nimellä kulkevaa lakia.

Useat lääkärit ja naisten oikeuksien puolustajat pitävät vaarallisena, että rikoslaki tunkeutuisi sotkemaan terveydenhoitoa, ja vaarantaisi naisten terveyden ja jopa hengen. Jopa monet abortin vastustajat pitävät esitystä vastuuttomana ja liioiteltuna.

Kirjaimellisesti ehdotus tarkoittaisi sitä, että abortit kiellettäisiin myös raiskauksen ja insestin kohdalla. Samalla laittomiksi tulisivat mm. munasolun kiinnittymisen estävät kierukat ja jälkiehkäisypillerit.

Laki kieltäisi myös laboratorioissa esimerkiksi keinohedelmöityksen yhteydessä tuotettujen ylimääräisten alkioiden tuhoamisen.

Jos laki menee läpi, se saatetaan todeta vielä perustuslain vastaiseksi, mutta edessä olisi joka tapauksessa vuosien oikeustaistelu.

Coloradon osavaltio on äänestänyt kaksi kertaa nurin samanlaisen ehdotuksen. Asiaa ajava järjestö on laittanut asian vireille kuitenkin vielä puolessa tusinassa muussakin osavaltiossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt