Venäläisanalyytikko antaisi potkut Elopille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläisanalyytikko antaisi potkut Elopille

Nokia tippui Venäjän kännykkämarkkinoiden kakkoseksi.

25.10.2011 19:01

Venäjän pääministeri Vladimir Putin nähdään ainoastaan harvoin kännykkä korvalla. Silloin kun nähdään, on puhelinvalinta Nokia.

–Vanhemmat venäläiset arvostavat Nokian puhelinten luotettavuutta, venäläinen kännykkämarkkina-analyytikko Eldar Murtazin toteaa.

Nokia oli vielä alkuvuodesta suurin Venäjän kännykkämarkkinoilla, mutta yhtiön markkinaosuus on tippunut viime kuukausina. Eteläkorealainen Samsung on jo ajanut Nokian ohi maan myydyimpänä merkkinä.

Apple-fanina tunnetun presidentti Dmitri Medvedevin voi sen sijaan tavoittaa puhumasta uuteen iPhoneensa.

Moni muukin venäläinen ottaisi mielellään iPhonen, jos siihen vain olisi varaa.

–iPhone on etenkin nuorten suosiossa. Android on monelle edullisempi kakkosvaihtoehto, Murtazin tiivistää.

iPhonella on Venäjällä omassa segmentissään arviolta noin viiden prosentin markkinaosuus. Tämän lisäksi venäläiset ostavat edullisia piraatti-iPhoneja runsaasti Aasiasta.

Analyytikko jättäisi Elopin

Nokia-kriitikkona tunnettu Murtazin ei usko Nokian hyötyvän Venäjän kasvavista markkinoista niin paljoa kuin olisi toivottavaa. Edes luultavasti jo huomenna Lontoon Nokia Worldissä tapahtuva Windows-puhelimen julkistaminen ei ratkaise Murtazinin mukaan yhtiön ongelmia.

–Kilpailijat tekevät teknisesti vähintäänkin yhtä hyviä, mutta halvempia puhelimia.

Murtazinin mielestä Nokian olisi aluksi päästävä eroon johtajastaan Stephen Elopista.

–Hän vie yhtiötä yhden, kelvottoman käyttöjärjestelmän suuntaan. Murtazinin mielestä Nokian hylkäämässä, pitkälle kehitetyssä MeeGo-käyttöjärjestelmässä olisi ollut tulevaisuutta.

Venäjän älypuhelinten myynti on yli kaksinkertaistunut alkuvuodesta viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Älypuhelimia myytiin kuluvan vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana peräti 2,8 miljoonaa kappaletta, kun viime vuonna vastaava luku oli 1,3 miljoonaa.

Samaan aikaan puhelimien keskihinta on tippunut noin viidenneksen ja on jo alle 250 euroa. Älypuhelimien myynnin ennustetaan ylittävän Venäjällä jo ensi vuonna 10 miljoonan kappaleen rajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?