Tämä järjestelmä määrittää sijaintisi metrin tarkkuudella - missä tahansa maapallolla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämä järjestelmä määrittää sijaintisi metrin tarkkuudella - missä tahansa maapallolla

Tavoitteena on määritellä oma sijainti jopa metrin tarkkuudella missä tahansa maapallolla.

21.10.2011 15:20

Tähän pyrkii uusi eurooppalainen Galileo-paikannusjärjestelmä.

Useiden viivästysten ja rahoituskiistojen vaivaama projekti saavutti tärkeän virstanpylvään perjantaina, kun ensimmäiset kaksi Galileo-satelliittia ampaisivat avaruuteen Ranskan Guayanasta Etelä-Amerikasta.

Laukaisu oli myös uudenlainen osoitus Venäjän ja Euroopan yhteistyöstä: satelliitteja kuljetti legendaarinen, jo 1960-luvulla ensiesiintymisensä tehnyt Sojuz-raketti. Venäläisrakettia käytettiin nyt ensimmäistä kertaa entisen Neuvostoliiton alueen ulkopuolella.

Kyseessä on molempia osapuolia hyödyttävä hanke: Venäjä saa tästä ja tulevista laukaisuista kipeästi kaipaamaansa rahaa oman avaruusohjelmansa kehittämiseen. Eurooppalaisilta taas on puuttunut juuri tämän kokoluokan raketti.

Edes venäläisten tuoreet vastoinkäymiset kantorakettiensa kanssa eivät saaneet eurooppalaisia perääntymään hankkeesta. Satelliittien lähtö tosin lykkääntyi viime tingassa vuorokaudella juuri Sojuziin liittyneiden teknisten ongelmien takia.

Suomalaista osaamista

Ensimmäiset Galileo-satelliitit ovat saaneet nimet Natalia ja Thijs. Ne on saatu yhdeksänvuotiaalta bulgarialaiselta tytöltä ja 11-vuotiaalta belgialaispojalta, jotka voittivat aiheesta järjestetyn piirustuskilpailun.

Tämä on kuitenkin vasta alkua: jotta haluttuun maailmanlaajuiseen paikannuskykyyn päästään, taivaalle on saatava vielä 28 muuta galileoa. Kolme niistä jää tosin varalle.

Tavoitteena on irrottaa Eurooppa riippuvuudesta Yhdysvaltain gps-paikannusjärjestelmään. Sama lienee ollut ajatus Venäjällä, joka kertoi viime kuussa saaneensa kaikki omaan Glonass-järjestelmänsä kuuluvat satelliitit paikalleen.

Maata kiertää jälleen hieman enemmän myös suomalaista osaamista: suomalainen Space Systems Finland on toimittanut Galileo-satelliitteihin muun muassa niiden lento-ohjelmistot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?