Ulkomaat

Wall Street Journal: Amerikkalainen yritysguru löysi syyn: Tämä tukahduttaa Suomen

Julkaistu:

Arvovaltainen talouslehti Wall Street Journal tarttuu verkkosivuillaan Stanfordin yliopiston professorin Steve Blankin blogikirjoitukseen, jossa hän kertaa Suomen-vierailunsa antia.

Kahdeksaa pörssiyritystä Yhdysvaltain Piilaaksoon perustamassa ollut Steve Blank ottaa hampaisiinsa erityisesti Tekesin.

Blank löytää paitsi paljon hyvää, myös rutkasti kehitettävää suomalaisesta yrittäjyydestä. Hänen mielestään Suomessa on paljon kiinnostavia startup-yrityksiä ja iso joukko fiksuja, intohimoisia yrittäjänalkuja.

Startupien eli vasta perustettujen yritysten ongelmana hän pitää Suomessa sitä, että niiden katsantokanta maailmaan on usein liian paikallinen (’too-local’).

Kovimman kritiikin saa niskaansa byrokratia, joka Blankin mukaan pahimmillaan tukahduttaa suomalaisen yrityskulttuurin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blankin mielestä yksi kasvuyritysten kehitystä jarruttava taho on Tekes, valtion virasto, jonka - ironista kyllä - pitäisi nimenomaan edistää sitä rahoittamalla tutkimus- ja kehitysprojekteja.

- Tekes on tilanteessa, jossa se kilpailee orastavan riskisijoitustoimialan kanssa ja samalla tukahduttaa sitä, Blank sanoo.

Hänen mukaansa Tekes viskoo yrittäjille rahaa summamutikassa yrittäen haistaa menestyjät, mutta tämä rooli ei sille istu.

Blankin mukaan Tekes yrittää väkisin olla jonkinlainen ”valtio-omisteinen riskisijoitusyhtiö”. Riskiä ei tosin ole, eikä sen puoleen tarpeeksi asiantuntemustakaan riskisijoittamisesta.

Ja ilman riskiä ei tule hyviä tuloksia, Blank näkee.

Steve Blankin torstaille päivätty blogikirjoitus löytyy täältä ja Wall Street Journalin tämänpäiväinen juttu täältä.

Kasvuyrittäjyyden guruksikin tituleerattu Blank vieraili Suomessa syyskuun alussa.

Ota kantaa

Haaveiletko omasta yrityksestä?

Kyllä 59% En 41%
Ääniä yhteensä 13098

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt