Yhdysvallat vannoo eristävänsä Iranin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat vannoo eristävänsä Iranin

Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan salaliitto todistaa sen, että Iran on maailman johtava terrorismin tukija.

Hillary Clinton kommentoi Iranin osallisuutta terrori-iskun suunnitteluun.

12.10.2011 20:03

Yhdysvallat syyttää Irania laajasta terrorismisalaliitosta Washingtonissa. Valkoinen talo vannoo eristävänsä Iranin muusta maailmasta uusilla pakotteilla ja vastatoimilla.

–On elintärkeää, että yhdistämme maailman Iranin eristämisessä ja sen kanssa toimimisessa. Se on varmin tapa saada tuloksia, painotti varapresidentti Joe Biden keskiviikkona.

Valkoinen talo ei uhannut Irania vielä sotilaallisilla toimilla mutta varoitti, että jossain vaiheessa kyseeseen voivat tulla muutkin keinot kuin pakotteet.

Clinton ilmoitti lähettävänsä Iraniin "erittäin voimakkaan viestin".

Clintonin mukaan Yhdysvallat ottaa yhteyttä useiden maiden johtajiin sekä YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaihin tapauksen vuoksi. Ainakin Britannia kertoi olevansa samaa mieltä Yhdysvaltain kanssa uusien pakotteiden tarpeesta.

Meksikon huumekartelli mukana

Yhdysvallat julkisti tiistaina tietoja suunnitelluista terrori-iskuista, joiden aikana oli tarkoitus surmata Saudi-Arabian Yhdysvaltain-suurlähettiläs ja pommittaa muun muassa Israelin ja Saudi-Arabian suurlähetystöjä Washingtonissa.

Suunnitelmista on syytteessä kaksi iranilaista miestä, joista toisella on Yhdysvaltain kansalaisuus. Toinen miehistä on pidätetty. Hän on tiettävästi tunnustanut, että Iranin hallitus on ollut suunnitelmien takana.

Toinen miehistä oli yhä vapaalla jalalla keskiviikkona. Joidenkin tietojen mukaan hän saattaa oleskella Iranissa.

Syyttäjän mukaan miehet aikoivat värvätä Meksikon huumekartellin jäseniä palkkamurhaajiksi. Liittovaltion poliisin FBI:n mukaan miehillä oli käytettävissään puolitoista miljoonaa dollaria.

Iran kiisti Yhdysvaltain syytökset jyrkästi ja moitti amerikkalaisia roskapuheista. Iranin parlamentin tiedottajan Ali Larijanin mukaan taustalla on lapsellinen peli ja Yhdysvallat yrittää vain kääntää huomion pois omista ongelmistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?