Ulkomaat

Terroristit suunnittelivat hyökkäyksiä suurlähetystöihin Yhdysvalloissa

Julkaistu: , Päivitetty:

Suunnitelmiin kuului muun muassa Saudi-Arabian Yhdysvaltain-suurlähettilään murhaaminen ja iskuja suurlähetystöihin.
Yhdysvaltain viranomaiset paljastivat tiistaina mittavan terrori-iskusuunnitelman, joka oli tarkoitus toteuttaa Washingtonissa. Viranomaisten mukaan kaksi iranilaismiestä ovat olleet päätekijöinä hankkeessa. Terroristien kaavailuissa oli pommittaa Israelin ja Saudi-Arabian suurlähetystöjä Washingtonissa sekä surmata Saudi-Arabian Yhdysvaltain-suurlähettiläs.

Suunniteltujen iskujen tekijöiksi on nimetty iranilaiset Manssor Arbabsiar ja Gholam Shakuri. Arbabsiar pidätettiin syyskuussa New Yorkin lentokentällä, kun taas Shakuria etsitään yhä.

Liittovaltion poliisi FBi ja liittovaltion huumetutkintavirasto DEA paljastivat suunnitelman, ja siitä kerrottiin presidentti Barack Obamalle jo kesällä.

Iranin uskotaan olevan osallinen


Vielä ei ole varmaa, kuinka selkeästi Iran valtiona oli mukana suunnitelmassa, mutta Iranin hallinnon tahojen uskotaan olleen osallisena iskusuunnitelmiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Yhdysvallat pitää Irania vastuullisena, painotti oikeusministeri Eric Holder kertoessaan suunnitelman paljastumisesta tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa pidätetty mies on kuulusteluissa paljastanut, että Iranin hallituksen jäseniä olisi ollut mukana hankkeessa. Holderin mukaan Yhdysvallat tiedottaa terrorihankkeesta hallituksille eri puolilla maailmaa.

FBI:n johtaja Robert Muellerin mukaan suunnitelma oli kuin Hollywoodin käsikirjoituksesta.

Lisää pakotteita luvassa


FBI:n mukaan Arbabsiar olisi maksanut kesällä iranilaisten joukkoon soluttautuneelle DEA:n poliisille satatuhatta dollaria Saudi-Arabian lähettilään murhasta.

Arbabsiar on saanut Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta hänellä on yhä myös Iranin kansalaisuus.

Valkoisen talon mukaan paljastunut suunnitelma osoittaa, miten vaarallinen Iran on. Yhdysvallat aikoo Valkoisen talon mukaan ajaa yhä tarmokkaammin maan eristämistä uusilla pakotteilla.

Iran kiisti tuoreeltaan väitteet osuudestaan suunnitelmiin täysin tekaistuina.Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat