Sea Life -haiviikot alkavat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hain hampaissa vihjeitä miljoonien vuosien takaa?

Sea Lifen haiviikoilla lanseerataan tärkeä tutkimus.

5.10.2011 21:50

Haiden hampaiden hapen isotoopit voivat paljastaa muinaisten merten salaisuuksia kertomalla kuinka lämpöisessä vedessä hai on asustanut.

Tutkijat uskovat, että hampaisiin saattaa kätkeytyä vihjeitä miljoonien vuosien biologisesta monimuotoisuudesta.

Uuden tutkimuksen johtaja tohtori Ivan Sansom, vanhempi Paleobiologian lehtori Birminghamin yliopistosta, toivoo että Sea Life - keskusten haiden avulla voidaan määritellä, koskeeko tämä kaikkia hain hampaita.

Uusi tutkimus myös kehittää muinaisten fossiilihampaiden tutkimustekniikkaa, jotta opittaisiin enemmän muinaisten merien elinolosuhteista.

Aikaisemmat tutkimukset ovat viitanneet siihen, että kylmenevät meret johtivat suuriin evoluutiomuutoksiin, kun taas lämpenevät vedet johtivat sukupuuttoon.

Tällä hetkellä valtameret lämpenevät mikä saattaisi enteillä sitä, että monet merten lajit ovat kuolemassa sukupuuttoon.

Rekonstruoimalla aiemmin vallinneen ilmaston käyttämällä esim. hain hampaista tehtyjä löytöjä, saatamme paremmin ymmärtää mitä aikanaan tapahtui ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Sea Life -keskukset eri puolilla Eurooppaa keräävät haiden pudottamia hampaita valtamerialtaiden pohjilta.

Ne lähetetään sitten Birminghamiin yhdessä säännöllisten vesinäytteiden kera. Myös Sea Life Helsinki on mukana tutkimuksessa näyttelypäällikkö Jouni Jaakkolan johdolla.

Birminghamin tutkimus voi antaa uusia vihjeitä siitä, mikä aiheutti suurten meripetojen, kuten Megalodonin (20 metriä pitkä hai) äkillisen sukupuuton, eläin katosi 14-miljoonaa vuotta kestäneen valtakautensa jälkeen.

Fossiililöydöt osoittavat, että sitä aikanaan tavattiin lähes kaikkialta maailmassa, mutta se katosi lopullisesti noin 1,6 miljoonaa vuotta sitten.

Kukaan ei oikein tiedä miksi, vaikka valtamerien jäähtyminen on mainittu yhtenä mahdollisena syynä.

Tohtori Sansom lisää, että tutkimusta hainhampaiden parissa saatetaan myöhemmin laajentaa myös kalojen korvaluiden tutkimiseen, jotka voivat osaltaan paljastaa vesikemian yksityiskohtia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?