Luotain paljasti Vestan uhkeat muodot - katso upea kuvasarja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Luotain paljasti Vestan uhkeat muodot - katso upea kuvasarja

Aurinkokunnan suurimpiin asteroideihin kuuluvan Vestan pinnalla on hyvin paljon planeettamaisia piirteitä, kertovat Dawn-avaruusluotaimen tuoreet kuvat. Vestassa on muun muassa hauska Lumiukoksi kutsuttu kraatterisarja.

Päivä vaihtuu yöksi asteroidin pinnalla. Lumiukkokraatteri kuvan vasemmassa laidassa.

5.10.2011 12:13

Vestan läpimitta on vain 560 kilometriä. Silti se ei ole pelkkä jätös aurinkokunnan myrskyisästä syntyvaiheesta. Vestalla on oma luonteensa, paljastaa asteroidilla vieraillut Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan laukaisema Dawn-luotain.

- Olen alkanut kutsua sitä pienimmäksi maankaltaiseksi planeetaksi, sanoi Dawn-hankkeen päätutkija Chris Russell tiedelehti Scientific Americanin mukaan.

Russell ja hänen työryhmänsä tutkijat esittelivät maantaina Kaliforniassa Dawnin upeita kuvia. Ne on otettu Vestan lähistöllä viime heinäkuussa.

- Vesta on todella mielenkiintoinen, pieni vieras maailma, sanoi Russellin tiimin apulaisjohtaja Carol Raymond.

Vesta on liian pieni ansaitakseen kääpiöplaneetan "arvonimen". Silti sen pinnalla on aurinkokunnan toiseksi korkein vuori. Tämä noin 20 kilometriä korkea huippu ei ole vielä saanut nimeä.

Vuori on lähes yhtä korkea kuin aurinkokunnan suurin tulivuori Olympus Mons, joka sijaitsee Marsissa. Olympus Mons on noin 25 kilometriä korkea jättiläinen.

Vestan vuori on Scientific Americanin mukaan kaksi kertaa korkeampi kuin Mauna Kean tulivuori Havaijilla, mitattuna merenpohjasta huipulle.

Dawnin kuvat paljastivat myös, että Vestan pohjoispuolisko on paljon vanhempaa kiveä kuin eteläpuolisko.

Pohjoisosassa on runsaasti vanhoja kraattereita ja muita arpia, eteläosan pinta-aines on puolestaan paljon sileämpää ja selvästi myöhemmin muodostunutta, tutkijat kertoivat Nature-lehden mukaan.

Lumiukoksi kutsuttu kolmen kraatterin muodostuma Vestan pohjoisosassa.

Vestan etelänavan alueella on tumma muodostuma, joka voi olla jäänne muinaisesta iskusta tai asteroidin sisältä virrannesta aineesta.

Korkeita vuoria Vestan etelänapaseudulla.

Väärävärikuva Vestan kraatterista. Punainen väri kuvaa törmäyksessä asteroidin pinnalle singonnutta ainetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?