Avaruusluotain paljasti yllättäviä tietoja Merkuriuksesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Avaruusluotain paljasti yllättäviä tietoja Merkuriuksesta

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan laukaisema Messenger-luotain on lähettänyt tutkijoille runsaasti uutta tietoa Merkuriuksesta, kertoo tuore Science-lehti. Merkuriusta on pidetty Kuun kaltaisena kuolleena kivenä, mutta se näyttää olevan kaikkea muuta.

Lähes sadan kilometrin laajuisessa Tyagaraja-kraatterissa on suuri määrä toisiinsa limittyviä vajoamia. Punainen väri osoittaa kraatterista purkautunutta kiveä.

30.9.2011 6:00 | Päivitetty 30.9.2011 0:36

Messenger on ottanut ensimmäiset yksityiskohtaiset kuvat planeetan pinnan onkaloista tai vajoamista ja mitannut ensimmäisen kerran suoraan pinnan kemiallista koostumusta.

Onkaloiden syntytapaa ei vielä tarkoin tiedetä. Niitä esiintyy paljon, ja ne muodostavat usein tiheitä klustereita. Meteoriittikraattereita ne eivät ole, vaan kuvien analyysi osoittaa, että niitä syntyy jatkuvasti lisää.

Tutkijat ovat lisäksi saaneet ensimmäiset tarkat kuvat Merkuriuksen navoista. Kuvat osoittavat, että hyvin kuuma laava on virrannut laajoilla alueilla planeetan pinnalla ja muodostanut tasankoja muun muassa pohjoisnavalle.

Sileät laavatasangot muodostavat yli kuusi prosenttia Merkuriuksen pinnasta.

Vulkaanisia aineita on hyvin paksu kerros Merkuriuksen pinnalla. Laavaa on paikoin jopa kaksi kilometriä paksuna vaippana.

Messenger on nyt ollut puoli vuotta Merkuriuksen kiertoradalla. Ensimmäiset raportit luotaimen lähettämistä tiedoista julkaistaan seitsemässä artikkelissa perjantaina ilmestyvässä Science-lehdessä.

- Me olemme vasta aivan alussa. Merkuriuksella on vielä paljon yllätyksiä meidän varallemme, sanoo projektin päätutkija Sean Solomon Nasan verkkosivuilla.

Laavakiven muodostamaa tasankoa Merkuriuksen pohjoisnavalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?