Yhdysvaltain keskiluokka köyhtyy - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain keskiluokka köyhtyy

Yhdysvalloissa omakotitalojen täyttämät esikaupungit ovat olleet keskiluokan paratiisi ja amerikkalaisen unelman täyttymys.

29.9.2011 14:37

Nyt köyhyys on leviämässä vauraina pidettyihin esikaupunkeihin. Niissä asuu jo kolmannes köyhyysrajan alapuolelle pudonneista.

- Kuvittelemme usein köyhyyden suurkaupunkien tai syrjäseutujen ilmiönä, mutta se on yhä useammin esikaupunkien ongelma, arvioi Brookings-instituutin tutkija Elizabeth Kneebone CNN:lle. Köyhyyden lisääntyminen on paikoin näkymätöntä. Avustusjärjestöjen on vaikea kampanjoida esikaupunkien varattomien puolesta, koska he ovat enimmäkseen piilossa.

Kneebone vieraili äskettäin denveriläisessä esikaupungissa, jossa köyhien määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Hänen mukaansa monet asukkaat olivat tietämättömiä naapuriensa vaikeuksista.

- Hyväntekeväisyyteen rahaa lahjoittavat ihmiset eivät ole tajunneet, että avuntarvetta on heidän omissa lähiöissään, Kneebone kertoi.  

Rikkaat ovat rikastuneet

Keskiluokan tulot ovat pysyneet Yhdysvalloissa jotakuinkin samalla tasolla 1970-luvulta saakka, mutta nyt ne ovat kääntyneet laskuun. Keskiluokassa tulotaso on pudonnut kuluneiden kymmenen vuoden aikana seitsemän prosenttia.

Lasku selittyy osin sillä, että asuntojen hinnat ovat romahtaneet, työttömyys on kasvanut ja hinnat ovat nousseet. Erityisesti bensan kallistuminen käy kukkarolle. Viimeaikaiset talousongelmat ovat iskeneet raskaasti vähiten ansaitsevaan 60 prosenttiin amerikkalaisista. Loput 40 prosenttia ovat itse asiassa vaurastuneet.

Samalla köyhiksi luokiteltavien amerikkalaisten määrä on noussut rajusti. Nykyään yli 46 miljoonaa eli hieman yli 15 prosenttia amerikkalaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Lähes 50 miljoonaa sinnittelee ilman sairausvakuutusturvaa.

- Kohtaamme ihmisiä, jotka eivät olisi koskaan uskoneet tarvitsevansa ruokapankkien apua, sillä he ovat tottuneet antamaan niihin lahjoituksia, kertoi minnesotalaisen avustusjärjestön johtaja Marcy Harris CNN:lle.

Uusi ilmiö on myös se, että yhä useampi asuu vanhempiensa luona jopa yli kolmekymppiseksi rahanpuutteen vuoksi. Vuonna 1969 runsaat 50 prosenttia amerikkalaisista luokiteltiin keskiluokkaan, nyt enää 47 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?