Vankilaongelma: Vartijat eivät uskalla sisälle pahamaineisimpiin laitoksiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vankilaongelma: Vartijat eivät uskalla sisälle pahamaineisimpiin laitoksiin

Venezuelalaisessa La Plantan vankilassa on käynnissä jalkapallo-ottelu. Sisäpihalle kyhätyn kentän laidalla yksi vangeista teroittaa veistä ja toinen kiillottaa asettaan paidanhelmalla.

27.9.2011 18:55

Marihuanan makea haju leijuu paksuna ilmassa. Vanginvartijoita ei näy missään.

- Jos vartijat yrittävät puuttua tekemisiimme, ammumme heidät, sanoo Pedroksi esittäytyvä vanki.

Pedro on istunut Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa sijaitsevassa La Plantan vankilassa kolme vuotta. Pahamaineinen vankila rakennettiin 1960-luvulla 350 vangille. Nykyisin siellä viruu liki 2 500 vankia.

Tilanpuutteen takia monet vangeista nukkuvat yönsä yleisten tilojen lattialla rottien seassa. Luodinreikien täplittämät seinät kertovat tulitaisteluista, joita syttyy tuon tuosta.

Vanginvartijat valvovat rakennusta ulkopuolelta, mutta eivät uskaltaudu sisälle edes silloin, kun vankilassa puhkeaa väkivaltaisuuksia, vangit kertovat.

- Olen nähnyt, kuinka mieheltä leikattiin pää irti ja toiset vangit pelasivat sillä jalkapalloa, Pedro kertoo.

 

Kapinan lopettaminen vei kuukauden

  La Planta on vain yksi esimerkki Venezuelan vankiloiden tilanteesta. Maan 34 vankilassa on liki 50000 vankia, vaikka laitokset on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan rakennettu vain kolmasosalle siitä.

Vankilat vuotavat kuin seula: muurien sisälle kuljetetaan aseita, huumeita, kännyköitä ja jopa tietokoneita. Internetin avulla vangit ovat yhteydessä ulkomaailmaan ja monet jatkavat sitä kautta rikollista toimintaa.

Vuosittain satoja vankeja saa surmansa vankiloissa puhjenneissa kapinoissa, jengitappeluissa ja muissa väkivaltaisuuksissa.

Viranomaiset ovat verenvuodatuksen edessä hätää kärsimässä: kun Mirandan osavaltiossa sijaitsevassa El Rodeon vankilassa puhkesi kesällä kapina, paikalle määrätyiltä 5000 sotilaalta vei liki kuukauden saada väkivaltaisuudet laantumaan.

- Meillä on käsissämme todella vakava kriisi. Viranomaiset eivät ole pystyneet sitä ratkaisemaan, mikä on johtanut täyteen kaaokseen, sanoo vankilojen oloja seuraavan Una Ventana a la Libertad -järjestön johtaja Carlos Nieto Palma.  

Ministeri haluaa 20 000 vankia vapaaksi

Vankiloiden kriisi on noussut kuumaksi kysymykseksi ennen ensi vuoden presidentinvaaleja. Istuva presidentti Hugo Chavez hakee vaaleissa jo neljättä kautta.

Chavezilla on henkilökohtaista kokemusta vankiloiden oloista, koska hän itse istui 1990-luvulla kaksi vuotta kiven sisässä vallankaappausyrityksen vuoksi.

- Venezuelan vankilat ovat armottomimpia paikkoja koko maailmassa, pahempia kuin diktatuureissa, Chavez on sanonut.

Noustessaan presidentiksi vuonna 1999 Chavez lupasi uudistaa Venezuelan vankilajärjestelmän, mutta tehtävä on osoittautunut vaikeaksi.

El Rodeon kapinan jälkeen Chavez nimitti uuden ministerin vastaamaan vankiloista. Virkaan nostettu Iris Valera ilmoitti ensi toimikseen, että vankiloiden tilanpuutetta helpotetaan vapauttamalla jopa 20000 vankia - liki 40 prosenttia kaikista vangeista.

Valeran suunnitelma on nostattanut vastalauseiden myrskyn.

- Haluan luvata Venezuelan kansalle, ettemme päästä susia vapaaksi. Vankiloissa on kuitenkin ihmisiä, jotka eivät ole uhaksi yhteiskunnalle, Valera puolusteli.

Murhien tilastointi lopetettiin vuosia sitten

Rikollisuus on räjähtänyt käsiin Venezuelassa viime vuosikymmeninä. Esimerkiksi murhien määrä on yli kolminkertaistunut sitten Hugo Chavezin valtaannousun vuonna 1999.

Pääkaupunki Caracas on nykyisin maailman vaarallisimpia kaupunkeja: todennäköisyys joutua surmatuksi Caracasissa on suurempi kuin esimerkiksi Irakissa tai huumekartellien riivaamassa Meksikossa.

Tiedot veriteoista ovat kansalaisjärjestöjen ja ihmisoikeusaktivistien keräämiä. Venezuelan hallitus lopetti henkirikosten tilastoinnin kokonaan vuonna 2005.

Chavezin mukaan hänen vastustajansa paisuttelevat rikostilastoja mustamaalatakseen hallitusta.

Rikoksista valtaosa jää selvittämättä, suuri osa myös ilmoittamatta. Venezuelalaiset eivät luota virkavaltaan, koska monet poliiseista ovat itse sekaantuneet rikolliseen toimintaan.        Lähteet: Observatorio Venezolano de Violencia, New York Times

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?