Hollannin pääministeri tukee Suomen vakuusvaatimusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomi sai Hollannilta tukea vakuusvaatimuksista

Hollannin pääministeri Mark Rutte tukee Suomen vaatimusta saada Kreikalta vakuudet lainatakauksille.

Rutte tapasi pääministeri Jyrki Kataisen (kok) tänään Hollannin pääkaupungissa Haagissa

26.9.2011 14:51 | Päivitetty 26.9.2011 17:15

Rutte tapasi pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) maanantaina Hollannin pääkaupungissa Haagissa.

– Meidän on pidettävä kiinni heinäkuun 21. päivän kokouksen päätöksistä, joihin myös vakuusjärjestely kuuluu, Rutte sanoi pääministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Euromaat sopivat huippukokouksessaan heinäkuussa, että tarvittaessa on toteutettava vakuusjärjestely, jolla katetaan euromaiden vakausrahaston takausten jäsenmaille aiheuttamat riskit.

Rutte painotti, että vakuuskiistassa on löydettävä kaikkia 17 euromaata tyydyttävä ratkaisu.

Rutte ja Katainen arvioivat Suomen ja Hollannin olevan samoilla linjoilla monissa euroalueen taloutta koskevissa kysymyksissä. Rutten mukaan molemmat maat vaativat euromailta tervettä taloudenpitoa, yhdessä sovittujen sääntöjen noudattamista ja tiukkaa EU-kuria.

Katainen sanoi kannattavansa Rutten ehdottamaa EU:n talouskomissaarin roolin vahvistamista. Rutte ehdotti kuluvan kuun alussa Financial Times -lehdessä, että talouskomissaarin asemaa vahvistettaisiin ja että euroalueen sääntöjä rikkovat maat voitaisiin erottaa yhteisvaluutasta.

Suomi ja Hollanti ovat viime aikoina tehneet tiivistä yhteistyötä EU-asioissa, sillä viime viikolla maat estivät EU:n sisäministerien kokouksessa Romanian ja Bulgarian liittymisen matkustamista helpottavaan Schengen-alueeseen.

Katainen kiisti Haagissa, että Suomi ja Hollanti olisivat etukäteen sopineet toinen toisensa auttamisesta vakuus- ja Schengen-kysymyksissä.

– Hollanti kuuluu monessa suhteessa pohjoismaiseen perheeseen. Meitä yhdistää erittäin vahva sääntöperustaisuus, Katainen sanoi STT:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?