Breivik pysyy eristyksessä - vaatii päästä sotaoikeuteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Breivik pysyy eristyksessä - vaatii päästä sotaoikeuteen

Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivik pysyy tutkintavankeudessa vielä ainakin kaksi kuukautta. Niistä neljä viikkoa Breivik on täysin eristettynä, päätti Oslon käräjäoikeus maanantaina.

19.9.2011 14:51 | Päivitetty 19.9.2011 19:13

Poliisi toi Breivikin oikeustalolle umpinaisella pakettiautolla. Media ei päässyt näkemään 32-vuotiasta, joka on tunnustanut syyllistyneensä Norjan nykyhistorian vakavimpiin rikoksiin sitten toisen maailmansodan.

Käsittely pidettiin suljetuin ovin. Breivik olisi itse halunnut avointa käsittelyä. Hän oli valmistellut istuntoa varten puheen.

Myöhemmin tuomari paljasti puheesta sen verran, että Breivik kutsui eristystä "kidutukseksi" ja vaati pääsyä sotaoikeuteen sillä hän kokee olevansa sodassa "terroristijärjestö" työväenpuoleen kanssa.

Poliisi vaati kuitenkin tutkintavankeutta jatkettavaksi kahdeksan viikon ajaksi ilman vierailu- ja kirjeenvaihto-oikeutta. Tutkintavankeus jatkuu marraskuun 14. päivään saakka, jolloin käräjäoikeus pitää seuraavan vangitsemiskäsittelyn.

Poliisi vaati myös, että Breivikiä pidettäisiin vielä neljä viikkoa eristyssellissä, jossa hän on viettänyt tähänastisen tutkintavankeutensa. Oikeus myöntyi näihin vaatimuksiin.

Breivik tappoi yhteensä 77 ihmistä: kahdeksan pommi-iskussa Oslossa ja 69 Utöyan saarella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?