Tanskaan tulossa vaikeat hallitusneuvottelut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tanskaan tulossa vaikeat hallitusneuvottelut

Tanskassa vaalivoiton saavuttaneen vasemmiston hallitusneuvotteluista odotetaan hankalia sisäisten voimasuhteiden muututtua.

Väistyvä pääministeri Lars Lokke Rasmussen ja paikan ottava Helle Thorning-Schmidt kohtasivat kameroiden edessä.

16.9.2011 15:21

Sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Helle Thorning-Schmidtin tulevaa tehtävää vaikeuttaa myös vasemmistoblokin poliittinen kirjavuus.

Sosiaalidemokraattien saama äänisaalis oli heikoin yli sataan vuoteen, ja lisäksi tuleva hallituskumppani sosialistinen kansanpuolue menetti selvästi kannatustaan.

Vaalien suurmenestyjiin kuului keskustaan sijoittuva radikale venstre, jonka näkemykset muun muassa talouspolitiikasta ja eläkeuudistuksista poikkeavat edellä mainittujen puolueiden linjoista.

Radikale nousi kannatuslukemissa blokin toiseksi suurimmaksi puolueeksi, ja vaatinee tuntuvia myönnytyksiä astuakseen mukaan hallitukseen.

Toinen vaalien suurista voittajista, vasemmalle sijoittuva punavihreä yhtenäisyyslista tuskin hamuaa ministerinsalkkuja, mutta sen sijaan vaikutusvaltaa vastineeksi tuelleen.

Sosiaalidemokraatit pitäisivät myös maahanmuuttolinjauksia edelleen tiukkana, mitä radikale ja yhtenäisyyslista vastustavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?