Isang Litrong Liwanag valaisee köyhien koteja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nerokas keksintö valaisee köyhien sähköttömiä koteja - katso video

USA:n Massachusettsin teknisen instituution(MIT) opiskelijoiden yksinkertainen mutta nerokas keksintö valaisee köyhien hökkelitaloja jo useassa maassa.

16.9.2011 13:05

MyShelter järjestön "Isang Litrong Liwanag" -kampanjan on tarkoitus tuoda ilmainen ja kestävä valonlähde miljoonaan kotiin vuoteen 2012 mennessä. "Isang Litrong Liwanag" tarkoittaa vapaasti suomennettuna "Valoa roskista".

Oheinen video tulee Filippiineiltä Sito Maligayasta. Videolta näemme, kuinka yksinkertaisesta mutta toimivasta keksinnöstä on kyse.

Lyhykäisyydessään valon luomiseen tarvitaan vain muovipullo, puhdistettua vettä ja valkaisuainetta. Tämä pullo asennetaan talon kattoon ja aurinko tekee lopun työn. Valon on laskettu vastaavan 60 watin hehkulampun tuomaa valoa.

Vaikka keksintö ei tuokaan valoa auringon laskettua, on keksinnölle kuitenkin käyttöä, koska hökkelikylät ovat rakennettu usein niin tiiviiksi, ettei ikkunoista ole juuri valonlähteiksi.

Filippiinien lisäksi aurinkovaloa on viety myös Brasiliaan ja Meksikoon. Hankeesta on tarkoitus tehdä koko maailman laajuinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?