Obaman työllisyyspaketti sai ristiriitaisia arvioita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obaman työllisyyspaketti sai ristiriitaisia arvioita

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vaatii maan kongressilta välittömiä toimia työllisyystilanteen kohentamiseksi.

Presidentti Barack Obama sai iloisen vastaanoton saapuessaan kongressin yhteisistuntoon.­

9.9.2011 8:18 | Päivitetty 9.9.2011 8:07

Obama esitteli uuden talousohjelmansa kongressille perjantaina aamuyöllä Suomen aikaa.

Elvytyspaketissa esitetään muun muassa verohelpotuksia työttömien työllistäjille ja uusien työpaikkojen luojille. Obama vaatii myös palkkaveron leikkauksia ja julkisen rakentamisen lisäämistä.

Paketin hinnaksi on arvioitu 447 miljardia dollaria eli runsaat 320 miljardia euroa.

Yhdysvaltain jättimäistä valtiovelkaa leikkaamaan perustetun kongressin "superkomitean" puheenjohtaja Jeb Hensarling arvosteli heti presidentin ehdotuksia.

- Esitys tekee lähes mahdottomaksi jo muutenkin tuskallisen tehtävän löytää molempien puolueiden yksimielisyys alijäämän leikkaamiseksi, sanoi republikaani Hensarling.

- Se tekee tyhjäksi meidän keinomme vähentää alijäämää ja tuo tilalle suunnitelman, joka ei alenna sitä yhtään penniä.

Obama puolestaan sanoi, ettei suunnitelmassa ole mitään sellaista, miksi puolueet eivät voisi sitä hyväksyä.

- On aika lopettaa poliittinen sirkus ja tehdä jotain taloustilanteen helpottamiseksi, hän painotti.

Republikaanit vastustavat ainakin Obaman vaatimusta varakkaiden verojen korotuksista. Obama varoittikin peitellysti republikaaneja siitä, että hän pitää heitä vastuullisina, jos hänen esityksensä jumittuu kongressiin.

Markkinat ovat odottaneet Obaman puhetta saadakseen vihjeitä siitä, lähteekö talous nousuun.

Sijoittajat Yhdysvalloissa eivät suhtautuneet kovinkaan innostuneesti maan keskuspankin Federal Reserven pääjohtajan Ben Bernanken torstaiseen puheeseen, sillä tämä ei kertonut siinä mitään pankin mahdollisista uusista elvytystoimista.

Obaman puhetta on pidetty myös vaalipoliittisena aseena. Analyytikkojen mukaan Obaman on pystyttävä näyttämään viimeistään nyt todellisen talousjohtajan elkeitä, jos hän mielii voittaa ensi vuoden presidentinvaalit.

Obaman kannatus on viimeaikaisissa mielipidemittauksissa laskenut entisestään. Tuorein Washington Post/ABC -uutisten mielipidemittaus näytti, että vain 17 prosenttia amerikkalaista uskoo, että hänen toimenpiteensä ovat kohentaneet taloustilannetta.

Yhdysvaltain kongressin odotetaan saavan elvytyspaketin käsittelyynsä jo ensi viikolla. Obaman edellinen elvytysponnistus, 800 miljardin dollarin paketti toissa vuonna, meni läpi kongressissa, koska tuolloin demokraateilla oli hallussaan sekä senaatin että edustajainhuoneen enemmistö.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?