Kreikka enää askeleen päässä totaalisesta vararikosta - tukipaketti kaatuu?

Julkaistu:

Paketin kaatuminen merkitsisi Kreikan putoamista kuilun reunalta velkasaneeraukseen ja Kreikan lainoittajien, kuten Suomen kärsimiä luottotappioita.
Kreikka on enää askeleen päässä vararikosta. Kreikan korot nousivat eilen pilviin, kun markkinat sulattelivat uusimpia tietoja Kreikan talouaden säästö- ja sopeutustoimien epäonnistumisesta.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas arvioi eilen Ylen A-studiossa, että Kreikan toisen, 109 miljardin euron tukipaketin kaatuminen on "huomattavan todennäköistä".

Euromaiden johtajat sopivat tukipaketista kriisikokouksessa 21. heinäkuuta.

Paketin kaatuminen merkitsisi Kreikan putoamista kuilun reunalta velkasaneeraukseen ja Kreikan lainoittajien, kuten Suomen kärsimiä luottotappioita.

Samalla kriisi uhkaa tempaista Italian ja Espanjan kaltaiset maat entistä tiukemmin syövereihinsä.

Markkinoilla on hämmästelty sitä, että Kreikka ei saa mitään aikaiseksi. Talouslehti Financial Times listasi viisi keskeistä uudistusta, joiden toteuttamisessa Kreikka on myöhässä sovitusta:

1. Ensimmäinen on virkamiesten yhtenäinen palkkausjärjestelmä, joka oli alunperin määrä ottaa käyttöön jo viime vuoden syyskuussa ja laajentaa sitten koko julkiselle sektorille. Sitten aikataulua lykättiin tämän vuoden heinäkuulle, mutta nyt uudistus on tarkoitus käynnistää lokakuussa.

2. Toinen uudistus on elinkeinovapauden ulottaminen nyt säännellyille aloille. Tarvittavat lait on muutettu, mutta niiden voimaan saattaminen on pysäytetty muun muassa poliittisesti tärkeiden taksinkuljettajien, juristien, apteekkarien ja notaarien vastustuksen takia.

3. Kolmanneksi joulukuun loppuun mennessä oli laajalla yksityistämisohjelmalla määrä saada kokoon kolme miljardia euroa, mutta osakekurssien alamäki on pysäyttänyt valtionyhtiöiden listaamisen Ateenan pörssiin.

4. Neljänneksi verotusjärjestelmän uudistaminen on viivästynyt verovirkailijoiden liiton vastustaessa kiivaasti suunniteltua 200:n alueellisen verotoimiston sulkemista, joka oli tarkoitus saada toteutettua jo viime vuonna. Nyt sitä on lykätty ensi vuoteen.

5. Viidenneksi julkishallinnon yksiköiden vähentäminen lopettamalla tai yhdistämällä 150 eri viranomaista tai muuta yksikköä piti saada valmiiksi elokuun loppuun mennessä. Nyt uudistus on lykätty joulukuulle.

Ota kantaa

Pidätkö Kreikan toisen tukipaketin kaatumista todennäköisenä?

Kyllä 10% En 90%
Ääniä yhteensä 21077

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt