Tällaista on arki venäläisessä ojennussiirtolassa - Hodorkovski istuu tuomiotaan Karjalassa

Julkaistu:

Opposition marttyyriksi noussut Mihail Hodorkovski istuu toista tuomiotaan Segezhassa, parisataa kilometriä Suomen rajalta. Miehen asianajaja kertoo IS:lle, millaista on arki ojennussiirtolassa numero 7.
Liittovaltion rangaistusten täytäntöönpanohallinnon ojennussiirtola numero 7 Karjalan tasavallassa.

Kutakuinkin näin kääntyy suomeksi nimihirviö, jolla kutsutaan virallisesti entisen öljymiljardöörin Mihail Hodorkovskin nykyistä olinpaikkaa.

Kyse on työleiristä, joka sijaitsee Karjalan tasavallan Segezhassa, pahamaineisen Vienanmeren kanavan lähellä.

1930-luvun alussa Stalin rakennutti Belomorkanalin vankityövoimalla, ja eri arvioiden mukaan työmaalla sai surmansa 100000- 250000 vankia. Heistä leijonanosa oli tuomittu syyttömänä tai vainoharhaisin poliittisin perustein - aivan kuten Hodorkovskin puolustuskin katsoo päämiehelleen tapahtuneen.

2867 päivää istuttu, jäljellä 1880. Nämä ovat tämän perjantaipäivän luvut laskurissa Hodorkovskin virallisilla nettisivuilla, joissa seurataan hänen vankeusaikansa kulumista. Hodorkovski siirrettiin Segezhaan kesäkuussa.

Mutta millaista Hodorkovskin arki on nyt?

- Olosuhteet ovat tavanomaiset tuollaiselle laitokselle Venäjällä. Leirillä on noin tuhat vankia. Tuomitut asuvat parakeissa, joissa jokaisessa on noin 180 ihmistä. Eri osastoilla tai toisin sanoen jokaisessa huoneessa on 15 ihmistä, Hodorkovskin asianajaja Vadim Kljuvgant kuvailee Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa.

Leirillä istuu paljon niin sanottuja gastarbeitereita eli vierastyöläisiä, jotka ovat kotoisin Keski-Aasian entisistä neuvostotasavalloista. Suurin osa muista vangeista on Pietarista tai Karjalasta.

Kljuvgant kieltäytyy käyttämästä kenestäkään sanaa "rikollinen", vaan hän käyttää johdonmukaisesti sanaa "tuomitut".

- Ottaen huomioon meidän oikeuslaitoksemme tilan on mahdotonta sanoa, kuka heistä itse asiassa on mitäkin tehnyt tai ei ole tehnyt. Voi vain puhua siitä, mitä on kirjoitettu tuomioon, hän perustelee.

Muiden vankien kanssa Hodorkovskilla ei ole ollut ongelmia.

- Tuomitut suhtautuvat Mihailiin pääsääntöisesti suurella kunnioituksella. Myös hän suhtautuu kunnioittaen lähellään oleviin, joten mitään oikeaa perustetta konfliktien syntymiselle ei ole.

Käytännössä konflikteja kuitenkin syntyy, ja ne ovat asianajajan mukaan aina tavalla tai toisella leirin viranomaisten sallimia.

Tapauksista tuoreimmat ovat lähipäiviltä. Hodorkovskin asianajajille ilmoitettiin vastikään, että heidän päämiehensä on saanut leirillä peräti kaksi huomautusta sääntöjen rikkomisesta.

Ensimmäinen tuli siitä, että Hodorkovski oli antanut tupakka-askin vankitoverilleen, mikä katsottiin "laittomaksi tavaran luovutukseksi".

Toisen huomautuksen syynä oli, että Hodorkovski oli mennyt työpajan johtajan huoneeseen odottamaan uutta työtehtävää sen jälkeen, kun ensimmäisen toteuttaminen ei ollut onnistunut ilman hitsaajaa. Viranomaisten mukaan kyseessä oli "vastuuntunnoton suhtautuminen työhön" ja "oleskelu kielletyssä paikassa ilman lupaa".

Asianajajien mukaan ei ole sattumaa, että ilmoitukset vangin niskuroinnista tulevat julki juuri nyt.

Hodorkovski yrittää parhaillaan anoa pääsyä ehdonalaiseen vapauteen, johon hän olisi oikeutettu istuttuaan 13 vuoden tuomiostaan yli puolet. Vapautuminen voidaan kuitenkin estää, mikäli vangilta löytyy käytösrikkomuksia.

Kljuvgant jaksaa yhä uskoa, että jonain päivänä Hodorkovski pääsee vapaaksi eikä uusia syytteitä enää nosteta.

- Se tapahtuu sitten, kun oikeus voittaa Venäjällä myös käytännössä eikä vain sanojen tasolla.

- Tai sitten, jos Venäjän vallanpitäjät vihdoin tajuavat, että heidän ei hyödytä häpäistä itseään maailman edessä pitämällä häntä vankeudessa tekaistujen syytösten ja vääristeltyjen tuomioiden nojalla, asianajaja maalailee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt