Mitä Gaddafin metsästäjät voivat oppia Saddamista? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mitä Gaddafin metsästäjät voivat oppia Saddamista?

Libyan johtajan Muammar Gaddafin jahdista pelätään tulevan samanlainen kuukausia kestävä koetus kuin Irakin diktaattorin Saddam Husseinin etsimisestä.

Saddam Hussein tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin joulukuussa 2006.

30.8.2011 14:42

Pahin pelko on, että mitä kauemmin kiinniotossa kestää, sitä todennäköisemmin hän pystyy valmistelemaan kostoiskuja tai innoittamaan kannattajansa vuosia kestävään kapinointiin.

Miestä metsästävillä joukoilla on apunaan lukuisia tiedusteluvälineitä, joita vuonna 2003 Irakissa ei vielä ollut, valvontakoneita, satelliitteja ja varastettuja radioita ja puhelimia. 

Myös ahneus auttaa. Miljoonapalkkiot vihjeistä johtivat Irakissa mm. Saddamin Udai- ja Qusai -poikien nappaamiseen. Gaddafin summa on tällä hetkellä 1,2 miljoonaa euroa.

Saddamin kohdalla avainasemassa olivat vangituilta epäillyiltä saadut tiedot. Yksi heistä lopulta talutti amerikkalaiset Saddamin maakoloon Tikritin kaupungin lähellä sijaitsevalla farmilla yhdeksän kuukauden pakoilun jälkeen.

Gaddafia voidaan yrittää jäljittää myös tämän aiempien liikkeiden perusteella.

Vuoden 1986 pommitusten aikana miehen tiedetään vetäytyneen järkyttyneenä vuoristoisessa Etelä-Libyassa sijaitsevaan Sabhan kaupunkiin. Myös kahden Gaddafin pojan joukot ovat tiettävästi maan eteläosissa nytkin

Suuri ongelma on se, että Libya on pinta-alaltaan moninkertainen Irakiin verrattuna ja joukkoja on paljon vähemmän. Gaddafi myös tietää Saddamin sekä Osama bin Ladenin vangitsemiset todistettuaan, miten homma toimii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?