Yhdysvallat teki ihmiskokeita sukupuolitaudeilla - kymmenien epäillään kuolleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat teki ihmiskokeita sukupuolitaudeilla - kymmenien epäillään kuolleen

Ainakin 83 guatemalalaisen uskotaan kuolleen pian sen jälkeen, kun yhdysvaltaiset tiedemiehet tartuttivat heihin tarkoituksella kupan tai tippurin, Washingtoniin perustettu tutkintakomissio kuuli maanantaina.

30.8.2011 8:55

Yhdysvaltojen hallitus tartutti tahallaan vuosina 1946-48 yhteensä 1300 vankia, psykiatrista potilasta sekä seksityöläistä testatakseen penisilliinin vaikutusta. Kaikkiin kokeisiin osallistui yli 5500 ihmistä.

Kukaan koehenkilöistä ei antanut suostumusta ja vain noin puolet sai hoitoa, kertoo BBC.

Heistä ainakin 83 kuoli muutama vuoden sisällä toimenpiteestä, vaikka suoraa yhteyttä tartunnan ja kaikkien kuolemien välillä ei ole toistaiseksi todistettu.

Tieto tutkimuksesta tuli julki viime vuonna, jolloin presidentti Obama pyysi anteeksi guatemalalaisista ja perusti komission selvittämään asiaa. Komission loppuraporttia odotetaan joulukuussa.

Aiemmin tänä vuonna joukko tutkimuksen uhreja ja omaisia sanoi haastavansa Yhdysvallat oikeuteen.

- Mukana olleet tiedemiehet eivät osoittaneet pienintäkään moraalia ja kunnioitusta ihmisoikeuksille. Sivilisaatioita arvioidaan sen mukaan, miten ne kohtelevat heikoimpia. Me epäonnistuimme siinä, komission puheenjohtaja Amy Guttman läksytti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?