SVT: Ikean Kampradin natsimenneisyys kiinnosti turvallisuuspalveluakin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Raju natsipaljastus Ikean omistajasta

Ruotsin yleisradio SVT paljastaa, että huonekalujätti Ikean perustajalla Ingvar Kampradilla, 85, on natsimerkintä Ruotsin turvallisuuspalvelun asiakirjoissa.

24.8.2011 8:51 | Päivitetty 24.8.2011 15:41

Merkinnän teki Säpoa edeltänyt Ruotsin turvallisuuspalvelu vuonna 1943. Sen mukaan Kamprad ei ole ollut pelkkä natsiaatteen kannattaja vaan hän on myös toiminut aktiivisesti.

Arkistojen mukaan Kamprad on ollut aktiivinen jäsen Svensk Socialistisk Samling (SSS) -järjestössä. Hän on myös värvännyt toimintaan uusia jäseniä.

- On hieman outoa, ettei Ingvar Kamprad ole itse tuonut näitä tietoja esiin, kommentoi kanavalle Elisabeth Åsbrink.

Åsbrink käsittelee Kampradin menneisyyttä uutuuskirjassaan Och i Wienerwald står träden kvar.

Kamprad itse on aiemmin kuvaillut toisen maailmansodan aikaista natsimyönteisyyttään pinnalliseksi ja lyhytaikaiseksi nuoruuden hairahdukseksi. SVT:n mukaan uudet arkistotiedot antavat kuitenkin hänen menneisyydestään hieman toisenlaisen kuvan.

Kampradin tiedottaja Per Heggenes kommentoi asiaa myöhemmin keskiviikkona ja kertoi turvallisuuspoliisin tutkinnan tulleen Kampradille yllätyksenä.

- Toisaalta se ei ole niin kummallista. Säpon tehtävänä oli tuolloin seurata ihmisiä sekä oikeistossa että vasemmistossa, Heggenes sanoi.

- Ingvar on useasti kertonut elämänsä suurimmasta virheestä ja jo 20 vuotta sitten pyytänyt anteeksi kaikilta osapuolilta -- hän toivoo, että voisi jättää tämän jo taakseen.

Heggenesin mukaan natsiuutiset eivät vaikuta Kampradin omistaman huonekalujätti Ikean imagoon.

- Kaikki jotka tuntevat Ikean tietävät, että se on monikulttuurinen yritys, joka toteuttaa monikulttuurista strategiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?