Pohjois-Korean Kim Jong Il tapaa Venäjän presidentin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korean Kim Jong Il tapaa Venäjän presidentin

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il aloitti lauantaina noin viikon mittaiseksi arvioidun vierailun Venäjällä.

Venäjän kaukoidässä lauantaina kuvattu juna, jonka uskotaan kuljettavan Kim Jong Iliä.

20.8.2011 17:09

Kreml vahvisti, että Kim tapaa vierailun aikana presidentti Dmitri Medvedevin. Myös Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto vahvisti vierailun, joskin se luonnehti sitä epäviralliseksi.

Tapaamisen pääaiheina uskotaan olevan Pohjois-Korean ydinohjelma ja maan pahentuva ruokapula, jonka uskotaan koskettavan satojatuhansia ihmisiä.

Johtajat tapaavat tiettävästi siperialaisessa Ulan Uden kaupungissa viikon keskipaikkeilla.

Kimin piti matkustaa Venäjälle jo kesäkuussa, mutta vierailu peruttiin viime hetkellä matkasuunnitelman tultua julki. Edellisen kerran Kim vieraili Venäjällä vuonna 2002 tapaamassa silloista presidenttiä Vladimir Putinia.

Vierailullaan Kimin uskotaan haluavan edistää Pohjois-Korean ydinohjelmaa koskevien kuudenvälisten neuvottelujen käynnistämistä. Lisäksi tarkoituksena on luultavasti varmistaa Venäjän tuki edessä olevalle vallanvaihdokselle Kimin nuorimmalle pojalle Kim Jong Unille.

Kimin uskotaan pyytävän Venäjältä myös lisää ruoka-apua.

Venäjä sen sijaan on ilmaissut halunsa rakentaa kaasuputken sekä sähkö- ja rautatielinjoja Koreoiden rajan yli.

Kuusikon neuvotteluja sulatellaan jäistä

Venäjä ilmoitti perjantaina lähettävänsä Pohjois-Koreaan 50000 tonnia viljaa maan elintarvikepulan takia. Ensimmäinen lasti lähti matkaan samana päivänä. Loput on tarkoitus saada perille syyskuun loppuun mennessä.

Ankarien tulvien aiheuttamaa ruokapulaa ovat pahentaneet Yhdysvaltain johtamat talouspakotteet, joihin Pohjois-Korea on asetettu ydinohjelmansa takia.

Maa suostui vuonna 2005 luopumaan ydinaseohjelmastaan, mutta se on tehnyt ydinkokeita sen jälkeen.

Kim Jong Illin vierailua Venäjälle ovat edeltäneet useat tapaamiset Pohjois- ja Etelä-Korean sekä Kiinan ja Yhdysvaltain välillä. Tapaamisilla on yritetty sulatella jäätyneitä neuvotteluja Pohjois-Korean ydinohjelmasta. Kuudenvälisissä neuvotteluissa ovat osapuolina myös Venäjä ja Japani.

Pohjois-Korea itse keskeytti neuvottelut kaksi vuotta sitten, mutta viime aikoina se on vakuutellut haluaan uuteen yritykseen.

Venäjä on aiemmin ilmaissut huolensa Pohjois-Korean ydinohjelmasta, mutta varoittanut Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa liian aggressiivisista otteista Pohjois-Koreaa vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?