Hämmentävä viesti Viron viranomaisille 1991: "Gorbatshov tapettu" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hämmentävä viesti Viron viranomaisille 1991: "Gorbatshov tapettu"

Kohtalonhetkiään 20 vuotta sitten eläneet virolaiset olivat todella kuilun reunalla. Viranomaiset tavoitti viesti, jonka mukaan syrjäytetty neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov olisi tapettu.

20.8.2011 12:12

Viron poliisiviraston arkistosta on tehty ennen näkemätön ja kuulumaton löytö.

Sen teki virolainen toimittaja Tarmo Vahter kerätessään aineistoa juuri ilmestyneeseen Vaba riigi tulek 1991 -kirjaan.

- Gorbatshov tapettu -viestin lähteeksi on merkitty Venäjän demokraattisen puoluen edustaja Virossa. En tiedä, mikä puolue se oli ja kuka se edustaja oli. Mutta se huhu kuvaa mielestäni erittäin hyvin ensimmäisen vallankappauksen päivän illan tunnelmia Viron hallituksen puolella. Tieto merkitiin päiväkirjaan, koska sitä pidettiin elintärkeänä eikä kukaan tiennyt silloin, mika on totta tai tarua, Vahter sanoo Ilta-Sanomille.

Tieto yllättää myös tuonaikaisen neuvostotietäjän, nykyisen puolustusministeriön viestintäjohtajan Jyrki Iivosen.

- Meillä ei ollut puhettakaan tällaisesta. Sen sijaan käytiin kyllä keskustelua, miten Gorbatshovin loppujen lopuksi käy.

Iivosen mukaan kyse saattoi olla joko tahallisesta tai tahattomasta disinformaatiosta. Tällaista on liikkeellä, kun oikeaa tietoa on vaikea saada.

Muistiinpano oli kirjattu 19.8. päivän kohdalle rajavartioston päivystäjän päiväkirjaan:

...

21.30 Võrussa 60-70 kevyttä tankkia matkalla Tallinnan suuntaan

21.55 Tuli Venäjän Demokraattisen puolueen edustajalta tiedote, että operaatio alkaa Virossa kello neljä aamulla.

22.05 Koidulan Luhamaalla on ohittanut noin 80 tankin kolonna ja 70 muuta ajoneuvoa Võrun suunnassa. 5 kilometriä Luhamaalta Pihkovan suuntaan 10 kevyttä panssaria 13 muuta ajoneuvoja.

21.45 ”Yöllä aiotaan ottaa haltuun rajaasemat.”

22.55 Teletornin suuntaan tankkien kolonna.

23.00 Tuli viesti Venäjän Demokraattisen Puoleen edustajalta Virossa. Sen mukaan vallankaappaajat olivat tappaneet tunti sitten Mihail Gorbatshovin.

Tosiasiassa vallankaappaus Moskovassa oli kaatumassa omaan mahdottomuuteensa, ja sotaväen joukkojen liikehdintä oli päämäärätöntä.

Näin tapahtumat etenivät Viron ja Suomen välillä 1991:

19.8. maanantai: Moskovassa varapääministeri Gennadi Janajevin johtama juntta ilmoitti ottaneensa vallan. Tilanne Helsingin Eteläsatamassa oli sekava. Terminaali oli täynnä epätoivon ahdistamia matkustajia. Kun neuvostomiehittäjä oli menneisyydessä kyydittänyt maasta kymmeniä tuhansia, saattoi aavistella, mitä virolaisten mielessä liikkui nyt.

”Virallisen laivan” ms Georg Otsin lähtö viivästyi aamukymmenestä loppuiltapäivään. Sen sijaan yksityinen autolautta ms Tallink sekä kantosiipialukset Tsiklon ja Luik kulkivat.

Suomeen oli saapunut Tukholmasta Viron tasavallan pääministeri Edgar Savisaar. Hän tapasi Helsingin Mariankadulla Tuglas-seuran tiloissa ulkoministeri Lennart Meren, joka puolestaan oli palannut Luumäeltä. Meri oli ollut paljastamassa Suomen-poikien eli jatkosotaan osallistuneiden virolaisten vapaaehtoisten muistomerkkiä.

Kaksikko sopi, että toinen jää Suomeen pitääkseen Viron yhteyksiä vapaaseen maailmaan ja toinen menee ottamaan kotimaan tilanteen hallintaan.

”Suomenlahti oli onneksi tyyni. Hohtavanvalkoisten suurten loistolaivojen keskellä Viron hallituksen moottorivene näytti rumalta ankanpoikaselta. Vene oli historian tekemistä ajatellen ahdistusta herättävän pieni”, kuvaili Vanhan Kauppahallin rannassa Savisaaren hyvästellyt Meri tätä hetkeä.

20.8. tiistai: Virolaiset olivat jo oivaltaneet Moskovasta kantautuneista viesteistä, että todellista vaaraa ei ole. Kun Moskova ei enää soittanutkaan Joutsenlampea, vaan näytti uutiskuvia kaduilta, kaappareiden tajuttiin hävinneen pelinsä. Tosin toisilla työpaikoilla kaiveltiin vielä esiin punaviirejä, ja toisilla piiloteltiin tietokoneita.

Iltamyöhällä Viron tasavallan parlamentti, silloin vielä korkein neuvosto, julisti Viron itsenäiseksi. Kansa ei rynnännyt kaduille. Se oli laulanut vallankumoustaan jo neljättä vuottaan. Samaan aikaan hallinto oli kuumeisesti työskennellyt päämääränä itsenäisyys, joka tuli aiemmin, mitä osattiin edes unelmoida.

Kaapparit tekivät tilaisuuden. Viron itsenäisyys ratkaistiin Moskovassa.

21.8. keskiviikko: Tiedustelupanssareista ja laskuvarjosotilaista koostuneet neuvostojoukot olivat saapuneet pilaamaan ja kiristämään tunnelmaa. Niiden suurin sotilaallinen saavutus, pahanteko, oli Tallinnan Teletornin ravintolan baarikaappien tyhjennys. Oikeastaan he – osa siloposkia varusmiehiä – olivat tyhjän pantteina, sillä kaappaus Moskovassa oli kukistunut. He eivät vain tienneet sitä, kuten eivät tuntuneet tietävän sitäkään, miksi ylipäätään olivat täällä.

Savisaari teki Teletornin juurella ”teatraaliset Jeltsinit” ja patisti sotilaat kotimatkalle.

Suomessa Meri oli saanut käyttöönsä yksityisen limusiinin ja sukkuloi nyt eri maiden lähetystöjen välillä hakemassa tunnustuksia. Pohjoisesplanadilla Meri juuttui punaisiin liikennevaloihin, kun kadulla oli melkoinen hässäkkä.

”Katsoin ulos ikkunasta. Kuten aina historiassa, kaikki oli paljon selvempää: suomalaiset taputtivat Viron lipulle, joka oli jälleen ilmestynyt Helsingin kaduille. Enää se ei täältä koskaan katoaisi. Nojauduin takapenkin kulmaan ja tunsin, mitä merkitsee se onni, että ihminen voi tunnistaa elämänä onnellisimman hetken vielä ennen kuin se hetki on ohi”, hän muisteli myöhemmin.

22.8. torstai: Islanti tunnusti Viron.

23.8. perjantai:  Leninin patsas nostettiin jalustaltaan kommunistisen puolueen päämajan edessä. CNN näytti sen livenä.

24.8. lauantai: Borin Jeltsinin johtama Venäjän federaatio tunnusti Viron itsenäisyyden.

25.8. sunnuntai: Suomi palautti diplomaattisuhteet Viroon. Esko Ahon hallitus totesi, että voimassa oli taas se, mitä oli 1920-luvulla sovittu. Suomi ehti ennen Ruotsia. Ministerimme saattoivat jatkaa budjettineuvotteluita, Kimmo Kinnunen voitti Tokiossa MM-kisoissa keihäskultaa, isä-Jorma puhkesi legendaarisiin kyyneliin Pasilassa, Seppo Rätykin sai hopeaa...

Muistiinpano Gorbatshovin kuolemasta oli kirjattu 19.8. päivän kohdalle rajavartioston päivystän päiväkirjaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?