Musta planeetta löytyi - "Todella kummallinen maailma" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Musta planeetta löytyi - "Todella kummallinen maailma"

Tiedemiehet ovat löytäneet "mustan planeetan".

Taiteilijan näkemys TrES-2b planeetasta.

14.8.2011 23:06

TrES-2b nimellä tunnettu planeetta heijastaa valoa alle prosentin, mikä tekee siitä tummemman kuin mikään muu tunnettu planeetta tai kuu.

Planeetta löydettiin jo noin viisi vuotta sitten mutta siitä saatiin vasta nyt tarkempaa tietoa Nasan Kepler-avaruusteleskoopin avulla.

- TrES-2b heijastaa huomattavasti vähemmän valoa kuin esimerkiksi musta akryylimaali, joten se on todella kummallinen maailma, sanoo David Kippling Harvard-Smithsonian astrofysiikan keskuksesta Science Dailylle.

Musta jättiläisplaneetta on noin jupiterin kokoinen ja se sijaitsee noin 750 valovuoden päässä.

TrES-2b:llä ei ole lainkaan ammoniakista muodostuneita pilviä, sillä planeetalla vallitsee äärimmäinen kuumuus. Esimerkiksi Jupiterilla ja muilla vastaavilla kaasuplaneetoilla ammoniakkipilvet heijastavat yli kolmanneksen auringonvalosta.

Vaikka TrES-2b ei heijasta valoa, se ei silti ole täysin musta. Todella kovan kuumuuden vuoksi planeetalta kajastaa punainen hehku, joka muistuttaa hehkuvaa hiiltä.

Kipplingin ryhmä mittasi ja vertaili Kepler-teleskoopin avulla planeetan valoisaa ja pimeää puolta.

- Havaitsimme pienimmän koskaan löytämämme eron planeetan kirkkauden muutoksessa: vain kuusi miljoonasosaa, Kippling sanoo.

- Toisin sanoen Kepler pystyi suoraan havaitsemaan vain planeetasta itsestään tulevaa hehkua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?