Arkeologit: Aasian valloittanut tutkimusmatkailija valehteli kaiken

Julkaistu:

Italialaisen Marco Polon matkat Kiinaan ja Kauko-Itään tekivät hänestä yhden historian merkittävimmistä tutkimusmatkailijoista.

Nyt joukko arkeologeja sanoo olevan entistä varmempaa, että miehen matkat ulottuivat vain Mustallemerelle asti.

Arkeologit uskovat, että Polo kopioi ensimmäisenä matkakirjana pidetyn, kuuluisan Marco Polon matkat -opuksen tarinat persialaisilta kauppiailta, kertoo Telegraph.

Erityisesti huomiota ovat herättäneet Polon ristiriitaiset kuvaukset Kublai-kaanin Japanin-valloituksesta vuosina 1274 ja 1281.

Vaikka Polo väittää olevansa silminnäkijä, hän muun muassa kuvaa väärin laivojen mastojen määrän. Daniele Petrellan johtama Napolin yliopiston arkeologiryhmä on löytänyt nyt Japanista taistelussa todellisuudessa käytettyjä laivoja.

Tutkijat huomauttavat italialaiselle Focus Storia -historialehdelle, että Polo käytti kiinalaisista ja mongolialaisista paikoista persialaisia nimiä alkuperäisten sijaan, eikä miehestä löydy mitään mainintoja maiden säilyneistä arkistoista, vaikka hän väitti toimineensa Kublai-kaanin hovin lähettiläänä.

Jo vuonna 1995 eräs kirjailija kyseenalaisti Marco Polon reissut. Vaikka mies kunnostautui yksityiskohtien ja arjen kuvaajana, hänen kirjastaan ei löydy yhtään mainintaa esimerkiksi teenjuonnista, syömäpuikoista tai edes Kiinan muurista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt