Työttömyys uhkaa Irakin ja Afganistanin veteraaneja USA:ssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Työttömyys uhkaa Irakin ja Afganistanin veteraaneja USA:ssa

Sotilaiden työkokemus ei kelpaa amerikkalaisilla työmarkkinoilla.

7.8.2011 16:56

Entinen Yhdysvaltain armeijan upseeri Donna Bachler on hakenut neljän vuoden aikana tuhatta työpaikkaa. Turhaan. Hän on joutunut samaan loukkuun kuin monet muut veteraanit: armeijasta kerätty työkokemus ei olekaan arvossaan siviilielämässä.

–Perustelin itselleni armeijaan menoa juuri sillä, että se näyttää sitten hyvältä ansioluettelossani. Murheellista on, että se ei pidä paikkaansa, 30-vuotias Bachler sanoo.

Veteraanien työttömyysprosentti Yhdysvalloissa on jo nyt 13,3 prosenttia, ja tilanteen pelätään vain pahenevan, kun joukkojen määrää Irakissa ja Afganistanissa vähennetään. Taloustaantuman keskellä työpaikan saanti on vaikeaa kenelle tahansa, saati sitten veteraanille, jolta päästötodistuksetkin saattavat puuttua.

Liittovaltio on pannut pystyyn kymmeniä hankkeita veteraanien työllistämiseksi, perustanut rekrytointikonttoreita ja jakanut työllistämistukia, mutta veteraanien mielestä suurin ongelma on siinä, että siviilipuolella heiltä vaaditaan muodollista pätevyyttä, johon armeijan koulutus ei kelpaa. Heidän pitäisi mennä uudestaan kouluun pitkäksikin aikaa oppiakseen asiat, joita he ovat jo tehneet vuositolkulla.

–He ovat työskennelleet lääkintämiehinä vuorokauden ympäri, mutta siviilissä he eivät edes saa ajaa ambulanssia, kuvailee senaattori Patty Murray.

13 vuoden kokemus ei auta

Kersantti David Nawrocki, 30, on johtanut Afganistanissa ammusvarastoa ja laatinut armeijalle tehokkaita logistiikkajärjestelmiä, mutta 13 vuoden kokemus ei ole siviilissä auttanut. Työt armeijassa loppuivat helmikuussa, jonka jälkeen hän on hakenut 800:aa työpaikkaa ja päässyt haastatteluun tasan yhden kerran.

–Tiedän että osaan hommani, mutta työnantajat eivät ymmärrä sitä ja haluavat nähdä todistuksia, Nawrocki kertoo.

Hän lähti armeijaan 17-vuotiaana ja koulut jäivät kesken.

–Kun vertaan itseäni siviilipuolen kavereihin, tiedän että olen saanut johtajankokemusta ja olen joutunut tekemään vaikeita ratkaisuja, joita toiset eivät ole tehneet. Mutta en tiedä, miten kääntäisin sen ansiokseni.

Donna Bachler on törmännyt samaan esteeseen.

–Armeijassa meille sanottiin, että saamme taitoja, joita voimme käyttää tosielämässä. Ai niinkö? Se on kyllä koulutusta tosielämään, mutta tosielämälle se ei kelpaa, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?