Romanialaiskaupunki rakensi muurin romanikorttelin eteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Romanialaiskaupunki rakensi muurin romanikorttelin eteen

Romanialaisessa Baia Maren kaupungissa on romanikortteleiden ympäri rakennettu pari metriä korkea betoninen muuri.

Kaksi työntekijää viimeistelee kiisteltyä muuria.

6.8.2011 16:17

–Miksi he rakensivat tämän muurin? Mitä he yrittävät peittää, köyhyyttämmekö? nurisee Alexandru Banta kotikaupungissaan Baia Maressa Romaniassa.

Hänen nenänsä edessä seisoo pari metriä korkea betoninen muuri, joka erottaa kaksi romanien asuttamaa kerrostaloa lähellä kulkevasta vilkkaasta tiestä.

–Lapset eivät näe muurin taakse. Aivan kuin he olisivat rikollisia selleissään, sanoo Banta, joka on romani ja pienen lapsen isä.

Viranomaisten mukaan heinäkuussa rakennettu, sata metriä pitkä muuri pystytettiin romanilasten turvaksi. Kaikki eivät selitystä kuitenkaan usko. Kriitikoiden mukaan muurin tarkoituksena on peittää rumat rakennukset, joissa asuu rottien lisäksi noin 180 perhettä. Heistä suurin osa on romaneja.

–Olisivathan he voineet rakentaa kevyen aidan betonimuurin sijaan, sanoo Banta.

Romanien oikeuksia puolustavat kansalaisjärjestöt ovat yhtyneet kritiikkiin. Joidenkin mukaan poliitikot ovat kalastelleet muurilla kansansuosiota.

–Muuri on poliittisesti tärkeä siksi, että monet ei-romanit ovat halunneet sellaista pitkän aikaa, sanoo eräs kansalaisjärjestölähde nimettömästi.

Viranomaiset aikovat jopa vihkiä muurin käyttöön, mikä on hämmentänyt monia aktivisteja.

–Mitä järkeä on vihkiä muuri, joka jakaa romanit ei-romaneista?

"Ratkaisu on suhteeton"

150000 asukkaan kaupungin pormestariksi toukokuussa valittu Catalin Chereches vakuuttaa, että muurin tarkoituksena on ehkäistä liikenneonnettomuuksia. Pormestarin mukaan vuoden aikana on tapahtunut yli 20 onnettomuutta, joista suurimmassa osassa lapsi on ollut osapuolena.

–Ajattelimme, että tämä puskuri naapuruston ja tien välissä vähentäisi onnettomuuksia, hän sanoo.

Vastustajat eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita.

–Jos muurin oikeutus on romanien suojelu, ratkaisu on suhteeton, sanoo Romani CRISS -järjestön edustaja Marian Mandache. Hänen mukaansa järkevämpiä vaihtoehtoja olisivat olleet esimerkiksi hidasteet tai matala rauta-aita.

–Raha olisi käytetty paremmin, jos lapsille olisi rakennettu leikkikenttä.

"Tunnen oloni turvallisemmaksi"

Muurin taakse jäävän kerrostalon seinät ovat liesikyhäelmistä nousevan savun tummentamat. Sisälle tuleva vesijohtovesi on katkaistu maksamattomien laskujen vuoksi, joten asukkaat kantavat veden pihalla sijaitsevasta hanasta. Viereinen rakennus on kuitenkin remontoitu.

Synkeä näkymä elävöityy, kun lapset tulevat pihalle leikkimään. Kymmenet tenavat peuhaavat liejuisessa maassa ja leipovat mudasta kakkuja.

–Rottia on kaikkialla, eivätkä viranomaiset tee mitään, huutaa vastasyntynyttä sylissään pitelevä nainen ikkunasta.

Asukkaat valittavat olojen surkeutta, mutta eivät suostu puhumaan omilla nimillään. He pelkäävät häätöä kaupungin omistamista asunnoista. Kaikki eivät kuitenkaan ole muurista vihoissaan.

–Hyväksymme muurin rakentamisen. Itse katson lasteni perään, mutta muut antavat heidän vain leikkiä kadulla, sanoo romani-isä Alin Ghiulai.

–Olemme kiitollisia pormestarille. Kukaan ei aiemmin ajatellut tekevänsä mitään meidän eteemme – paitsi vaalien alla.

Pormestari Cherechesin mukaan muuri on tarkoitus koristella ja talonrumilusta odottaa remontti. Taksikuski Gabriel on pormestariinsa tyytyväinen.

–Tunnen oloni turvallisemmaksi nyt, kun ajan tästä ohi. Ennen kadulla oli liikaa lapsia leikkimässä, hän sanoo.

–Lisäksi kaikki se saasta ei näy enää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?