Syyrian uusi puoluelaki ei lepyttänyt ulkovaltoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Syyrian uusi puoluelaki ei lepyttänyt ulkovaltoja

Syyrian presidentti Bashar al-Assad hyväksyi torstaina lain, joka sallii monipuoluejärjestelmän ja uusien puolueiden perustamisen.

Syyrian presidentti al-Assad­

4.8.2011 22:10

Lailla yritetään lepyttää sekä maassa vellovaa protestiaaltoa että ulkovaltoja, joiden kritiikki maan johtoa kohtaan kiihtyy.

Assadin Baath-puolue on hallinnut Syyriaa yksin liki 50 vuotta, ja monipuoluejärjestelmä on ollut hallintoa vastustavien mielenosoittajien keskeisiä vaatimuksia.

Laki ei kuitenkaan saanut innostunutta vastaanottoa. Ranskan mielestä laki on "liki provokaatio", ja maa vaati Assadia lopettamaan väkivallan epäuskottavien lakiuudistusten sijaan. EU puolestaan piti voimassa pakotteet Assadia ja 34:ää muuta hallinnon edustajaa vastaan.

Myös Venäjän presidentti Dmitri Medvedev antoi poikkeuksellisen ankaran lausunnon.

– Assadin on toimeenpantava pikaisia uudistuksia, tehtävä sopu opposition kanssa, palautettava rauha ja luotava moderni valtio. Jos hän ei tähän pysty, häntä odottaa murheellinen kohtalo, Medvedev sanoi.

Venäjä on tähän asti vastustanut jyrkästi ulkovaltojen puuttumista Syyrian tilanteeseen. Eripuran vuoksi YK:n turvallisuusneuvosto antoi keskiviikkona vain ei-sitovan tuomitsevan lausunnon Syyrian väkivaltaisuuksista, ei varsinaista päätöslauselmaa.

Aktivistilähteen mukaan Syyrian Hamassa tapettiin keskiviikkona jälleen kymmeniä ihmisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?