Häkkiin pantu Mubarak kiisti syytteet - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Häkkiin pantu Mubarak kiisti syytteet

Arabimaailman katseet suuntautuivat keskiviikkona kairolaiseen tuomioistuimeen, jossa Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak oli sananmukaisesti häkissä vastaamassa häneen kohdistuviin syytteisiin.

Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak oli sananmukaisesti häkissä vastaamassa häneen kohdistuviin syytteisiin.­

3.8.2011 18:27

83-vuotias Mubarak on ensimmäinen arabijohtaja, joka on joutunut henkilökohtaisesti oikeuden eteen sitten alueen kuohunnan alkamisen.

Moni arabi toivoo, että oikeudenkäynti toimisi varoittavana esimerkkinä muille valtaan takertuville johtajille. Tunnot tiivisti nimimerkillä Online Bahrain esiintyvä aktivisti.

- Hyvä arabidiktaattori, katso tarkkaan Mubarakia. Hän oli aivan yhtä mahtava kuin sinäkin. Aikasi on lopussa, jollet muutu, Online Bahrain varoitti itsevaltiaille osoittamassaan viestissä.

Egyptiläiset tungeksivat sankoin joukoin kahviloihin, kioskeihin ja muihin mahdollisiin paikkoihin, joissa he saattoivat katsoa oikeudenkäyntiä.

Myös muissa arabiamaissa seurattiin kiinnostuksella Egyptin tapahtumia.

Sotilasjohtaja todistamaan?

Egyptiä 30 vuotta johtanutta Mubarakia syytetään murhista ja korruptiosta. Pahimmillaan häntä odottaa kuolemantuomio.

Presidentin syrjäyttämiseen johtaneissa levottomuuksissa sai viime keväänä surmansa yli 800 mielenosoittajaa. Syyttäjän mukaan presidentti antoi turvallisuusjoukoille luvan ampua.

- Mubarakin tarkoituksena oli tappaa mielenosoittajia -- jotka osoittivat rauhanomaisesti mieltään olojen huononemista vastaan, syyttäjä sanoi.

Sairasvuoteella kalpeana maannut ex-presidentti kiisti kaikki syytteet.

Mubarakin asianajaja ilmoitti haluavansa oikeuteen yli 1600 todistajaa, joiden joukossa on Egyptiä hallitsevan sotilasjuntan johtaja Mohamed Hussein Tantawi.

Mubarakin entisistä kenraaleista koostuva juntta on yrittänyt ottaa etäisyyttä entiseen hallintoon, ja sen on arveltu vähintäänkin kiusaantuvan, jos parikymmentä vuotta Mubarakin puolustusministerinä toiminut Tantawi joutuu todistajanaitioon.

Mubarakin ohella tuomiolla ovat hänen kaksi poikaansa, Egyptin entinen sisäministeri Habib al-Adli sekä kuusi muuta hallinnon jäsentä.

Oikeus päätti, että oikeudenkäyntiä jatketaan 15. elokuuta. Poikkeus on al-Adli, joka joutuu tuomioistuimen eteen uudelleen torstaina.

Mubarakilla myös kannattajia

Tuomari määräsi Mubarakin kairolaiseen sairaalaan odottamaan oikeusprosessin jatkumista.

Tätä ennen hän oli ollut sairaalahoidossa Sharm el-Sheikissä, mistä hänet lennätettiin Kairoon oikeudenkäyntiä varten.

Oikeussaliin hänet kärrättiin sairaalavuoteella. Salissa Mubarak ja muut syytetyt laitettiin häkkiin paikallisen tavan mukaan.

Mubarakin terveydentilasta liikkuneet ristiriitaiset tiedot saivat egyptiläiset epäilemään viime metreille asti, saapuuko presidentti lainkaan tuomioistuimeen.

Kun 30-vuotias Ahmed Amer näki tuomioistuimen ulkopuolelle pystytetyltä näyttötaululta, että presidentti todella on paikalla, hän riemuitsi.

- En usko tätä -- olen niin onnellinen.

- Tunnen, että huominen on parempi ja seuraava presidentti tietää, mitä voi tapahtua, jos ryhtyy toimimaan kansaan vastaan, vesihuoltoyrityksen palveluksessa oleva Amer hehkutti.

Aivan kaikki paikalla olleet eivät olleet Amerin linjoilla.

- Mubarak, pidä pääsi korkealla, kannusti pieni kannattajajoukko ex-presidenttiä.  

 

83-vuotias Hosni Mubarak on ensimmäinen arabijohtaja, joka on joutunut henkilökohtaisesti oikeuden eteen sitten alueen kuohunnan alkamisen.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?