Yllätyspaljastus: Terrorismi oli vasta varasuunnitelma manifestin markkinoimiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yllätyspaljastus: Terrorismi oli vasta varasuunnitelma manifestin markkinoimiseksi

Pommi-isku ja kymmenien viattomien ihmisten joukkomurha olivat vasta kakkosvaihtoehto Anders Behring Breivikille.  Rauhanomaisempi vaihtoehto kaatui pörssitappioihin.

26.7.2011 11:39 | Päivitetty 26.7.2011 16:33

Norjan tietotoimiston NTB:n mukaan Beiring yritti ensin markkinoida ideologiaansa osakekaupoilla hankkimillaan rahoilla. 

Aluksi pörssikeinottelu sujuikin kohtalaisesti, mutta vuonna 2005 alkoi alamäki. Kolmessa vuodessa Breivikin yritys teki tappiota kaksi miljoonaa Norjan kruunua osake- ja raaka-ainekaupoilla.

Tämän seurauksena hän päätyi B-suunnitelmaan: terrorismiin keinona saada julkisuutta sairaalle manifestilleen.

Breivik yritti säästää rahaa mm. muuttamalla takaisin äitinsä luo ja myymällä omaisuuttaan, mutta rahapula vaaransi koko suunnitelman.

- Olen vakavassa rahapulassa... Tämä ongelma voi pilata koko projektin, Breivik kirjoitti päiväkirjaansa 17. kesäkuuta tänä vuonna.

Breivik rahoitti myös toimintaansa luottokorteilla, kirjoittaa norjalainen Finansavisen.  Lehti perustaa tietonsa Breivikin päiväkirjamerkintöihin.

Norjalaisella oli tiettävästi 25 eri korttia, jotka hän oli hankkinut 12 luottoyhtiöltä. Norjassa ei ole keskitettyä velkarekisteriä, joten luottokorttivelkoja voi hankkia suuria määriä lyhyessäkin ajassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?