Norjan joukkosurman uhriluku nousi

Julkaistu:

Yhdeksänkymmentäkaksi. Se oli lauantaina illansuussa viimeisin tieto Utöyan leirisaaren verilöylyn ja Oslon keskustan pommi-iskun uhrimäärästä.

Saarella 85, Oslossa seitsemän.

Vastaavaa väkivaltaa ei Norja ole kokenut sitten toisen maailmansodan.

Terroriteoista on pidätettynä 32-vuotias syntyperäinen norjalaismies, joka mediatietojen mukaan on nimeltään Anders Behring Breivik. Häntä kuvaillaan äärikristilliseksi kiihkoilijaksi, joka kannattaa äärioikeistolaisia ajatuksia. Hän on myös entinen kansallismielisen edistyspuolueen nuorisojärjestöaktiivi. Poliisi ei ole kommentoinut iskujen motiivia.

Todennäköistä on, että Breivik toimi yksin. Hänen kerrottiin tilanneen keväällä kuusi tonnia lannoitteita, joita voidaan käyttää räjähteiden valmistamiseen. Poliisi tutki kuitenkin vielä illalla sitä mahdollisuutta, että Utöyassa olisi ollut toinenkin ampuja.

Pääministeri Jens Stoltenberg ja maan kuningasperhe tapasivat päivällä leirisaarelta selvinneitä nuoria ja heidän omaisiaan Sundvollenissa. Stoltenberg sanoi olevansa erittäin liikuttunut ja tunteneensa henkilökohtaisesti monia surmansa saaneita.

Pääministerin mukaan koko maailma myötäelää uhrien kanssa.

Suomalaisia ei ollut uhrien joukossa Oslossa tai Utöyassa. Breivikillä ei myöskään ole sisäministeriön mukaan yhteyksiä Suomeen.

"Nyt se on loppu. Hän on täällä. Nyt kuolen."Utöyassa olleet nuoret alkoivat päivän aikana kerrata kauhunhetkiään saarella. Nuorten mukaan ampuja toimi kylmäverisesti ja näytti nauttivan tappamisesta.

– Mies tuli paikalle ja sanoi olevansa poliisista. Hän latasi aseen. Ampui lisää. Hän ampui ihmisiä ympäriltäni. Heittäydyin maahan. ajattelin: Nyt se on loppu. Hän on täällä. Nyt kuolen. Ihmiset huusivat. Kuulin kun muita ammuttiin. Leikin kuollutta. Makasin siinä ainakin tunnin. Oli aivan hiljaista. Nostin varovasti päätäni. Näin ruumiita. Näin verta. Kauhua. Päätin nousta. Olin maannut ruumiin päällä. Kaksi ruumista makasi päälläni. Minulla oli suojelusenkeli mukana, kirjoitti Prableen Kaur.

Khamsahjiny Gunaratnam pakeni ampujaa mereen yhdessä ystävänsä kanssa.

– Kun olimme uineet hetken, ystäväni sanoi "Kamzy, et saa katsoa taaksesi. Katso eteenpäin, vastarannalle ja ajattele että siellä on maali".

Gunaratnamin mukaan mies tulitti heitä kohti, muttei osunut.
Nicoline Bjerge Schie ei itse nähnyt ampujaa mutta kuuli hänet:

– Hän huusi voitonriemuisesti ja iloitsi, Schie kuvaili.

Norjalaiset vannovat avoimuuden nimeenJärkytyksen ja surun lisäksi iskut ovat herättäneet norjalaisissa päättäväisyyttä.

Oslon kaupunginjohtaja Fabian Stang vakuutti, että kiihkoilijat eivät koskaan tule voittamaan.

– Kunnioituksesta menehtyneitä, haavoittuneita ja heidän läheisiään kohtaan aloitamme tänään taistelun rakentaaksemme entistä paremman ja avoimemman yhteiskunnan, jossa demokraattiset periaatteet eivät koskaan anna tietä ääriliikkeille, Stang lausui.

Työväenpuolueen nuorisojärjestö vakuutti lehdistötilaisuudessaan, että järjestö aikoo palata järjestämään toimintaa Utöyan saarelle ammuskelusta huolimatta.

– Emme anna uhkailun hiljentää itseämme. Järjestö ja sen arvot jatkavat elämäänsä kuten ennenkin, nuorisojärjestön johtaja Eskil Pedersen totesi.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt