Ulkomaat

Räsänen: Aselakia ei tarvitse muuttaa

Julkaistu:

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) ei ole miettinyt aselain muuttamista Suomessa Norjan verilöylyjen vuoksi.
- Tällä hetkellä ei ole mitään tietoa siitä, että Suomen uhka-arviota tai turvallisuusjärjestelyitä tulisi muuttaa Norjan tapahtumien vuoksi. Esimerkiksi aselain muuttamisesta en tämän tapauksen pohjalta vetäisi johtopäätöksiä, kertoo Räsänen IS:lle.

Hän muistuttaa, että tämän hetken tietojen mukaan Norjan tapaus näyttää olevan täysin norjalaisen tekemä verilöyly eikä liittyne kansainväliseen rikollisuuteen.

- Sillä ei myöskään näytä olevan kytköksiä Suomeen, mutta tapaus on järkyttävä ja aiheuttaa meilläkin turvallisuuskeskusteluja. Esimerkiksi sisäasiainministeriön turvallisuusasioista vastaava johtoryhmä kokoontuu alkuviikolla. Se käy tilannetta läpi ja tekee siitä analyysiä.

Räsänen myös toistaa, että tämän hetken tietojen mukaan suomalaisten ja poliittisen järjestelmän turvallisuustilanne ei ole muutunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

- Meillä on järjestelmä olemassa ja valmius toimia, mutta en ole nyt vaatimassa aselain kiristämistä tai muita muutoksia lainsäädäntöön. Totta kai seuraamme tilannetta ja arvioimme tarvittaessa asiaa uudestaan.

Räsänen kertoo keskustelevansa Norjan tapahtumista ja niiden vaikutuksista Suomessa jo tänään pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kanssa.

- Odotan hänen puhelinsoittoaan.

"Aikuisten tuettava nuoria"


Räsänen pitää tärkeänä, että Norjan tragedia tuomitaan kaikilla tahoilla.

- Se kohdistui poliittiseen toimintaan, ja Norjan pääministeri teki viisaasti kertomalla, ettei tapaus saa millään tavalla vaarantaa demokratiaa, kansalaisyhteiskunnan toimintaa ja poliittisen toiminnan vapautta.

Räsäsen mielestä sama pätee myös Suomessa.

- Itse ajattelen, että on tärkeää, että meilläkin puolustetaan kokoontumis-, sanan- ja poliittisen toiminnan vapautta myös nuorten kohdalla.

Räsänen kertoo olevansa järkyttynyt siitä, että Norjan verilöyly kohdistui hallituksen lisäksi nuoriin.

- Varmasti tämä tapaus järkyttää suomalaisia nuoria, koska heidän on hyvin helppo samaistua norjalaisnuoriin. Itsellänikin on samanikäisiä nuoria, ja heidän kanssaan olen keskustellut tapauksesta. He ovat erittäin järkyttyneitä tilanteesta.

Ministeri rohkaisee suomalaisnuorten vanhempia keskustelemaan nuorten kanssa.

- On tärkeää, että aikuiset jakavat nuorten kanssa tunteita. Tietysti myös poliittisten päättäjien, yhteiskunnan ja viranomaisten tehtävänä on huolehtia turvallisuudesta nuortenkin osalta.

Räsänen rohkaisee nuoria ja muita edelleen kokoontumaan tilaisuuksiin turvallisin mielin, vaikka Norjassa epäilty iski muun muassa poliittiselle nuorisoleirille tuhoisin seurauksin.

- Teko oli erittäin poikkeuksellinen. Tästä ei kuitenkaan voi vetää johtopääätöksiä, että Suomessa nuorten ja muiden kokoontuminen olisi uhattuna. Meillä onneksi tällaista tilannetta ei ole tapahtunut. Esimerkiksi omat nuoreni ovat osallistuneet ja osallistuvat edelleen tapahtumiin.

Räsänen korostaa, että yhteiskunnan tulee voida toimia normaalisti.

- Toki tällaista voi tapahtua Suomessakin, mutta suomalaisia helpottaa se, ettei Norjassa ollut kyse kansainvälisestä rikollisjärjestöstä.

Räsänen kuitenkin näkee kokoontumisissa Suomessakin erilaisia riskejä.

- Ne ovat toisenlaisella tasolla: pahoinpitelyitä ja alkoholiongelmia.

"Tyytymättömyys demokratian kautta"


Suomen kevään eduskuntavaaleissa kansa osoitti tyytymättömyyttään edellistä hallitusta kohtaan äänestämällä. Norjassa epäilty esitti tyytymättömyytensä tätä julmemmalla tavalla.

- On tärkeää, että tyytymättömyys poliitikkaan kanavoituu demokratian kautta. Pidän terveenä, että meillä on monipuoluejärjestelmä ja mahdollisuus ilmaista poliittista mielipidettä, vastaa Räsänen kysymykseen, onko Suomessa vaarana, että päättäjiin tympääntynyt kansa jakaantuu kahtia.

 

- On liian aikaista tehdä johtopäätöksiä Norjan tapauksesta ja sen yhteydestä poliitikan muutokseen, jatkaa Räsänen.

Hän pitää tärkeänä, että Norjan verilöylyjen motiivi selvitetään.

- Onhan meillä Suomessakin ollut lähihistoriassa vakavia tekoja, joille ei ole löytynyt selkeää poliittista motiivia. Joskus kyse on ollut mielenterveysongelmista tai yksittäisen henkilön henkilökohtaisista ongelmista.

 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt