Medvedev tuohtui Putinin kohtalosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Medvedev tuohtui Putinin kohtelusta

Venäjän pääministerin Vladimir Putinin palkintojupakka nousi jälleen näkyvästi esiin, kun presidentti Dmitri Medvedev vieraili tiistaina Saksassa.

19.7.2011 19:49 | Päivitetty 19.7.2011 19:58

Ennakkoon oli arveltu, että skandaali heittää oman varjonsa presidentin ja liittokansleri Angela Merkelin tapaamiseen, jonka varsinaisena aiheena olivat energiakysymykset. Merkel vakuutti kuitenkin tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että näin ei käynyt vaan jupakka vain mainittiin.

Tämä ei estänyt Venäjän presidenttiä arvostelemasta kärkevästi saksalaista Werkstatt Deutschland - järjestöä, joka ensin myönsi Putinille arvostetun demokratiapalkinnon mutta perui sen palkitsemisesta nousseen äläkän jälkeen.

Medvedevin mukaan menettely osoittaa pelkuruutta ja epäjohdonmukaisuutta.

–Mielestäni palkinto on tällaisen päätöksen jälkeen mennyttä ainakin kansainvälisen yhteisön silmissä.

–Tietysti tämä on Saksan päänsärky, ei Venäjän, Medvedev lisäsi.

Hinta ratkaisee kaasukaupat

Medvedevin ja Merkelin tiistaisesta tapaamisesta teki erityisen kiinnostavan Saksan äskettäinen päätös luopua ydinvoimasta. Venäjä on elätellyt toiveita, että Saksa kasvattaa tulevaisuudessa merkittävästi maakaasuostojaan.

Venäjän ja Saksan välisen Nord Stream -kaasuputken ensimmäinen linja on tarkoitus avata lokakuussa ja toinen ensi vuonna. Pääministeri Putin heitti loppuviikosta, että kaksoisputkeen saatetaan lisätä vielä kolmaskin linja.

Venäjän valtion energiajätti Gazprom ja Saksan toiseksi suurin energiayhtiö RWE ilmoittivat puolestaan viime viikolla neuvottelevansa hiili- ja kaasuvoimaloiden rakentamisesta Eurooppaan.

Liittokansleri Merkel kiisti kuitenkin tiistaina, että Saksa tulisi riippuvaiseksi Venäjän maakaasusta. Hänen mukaansa Saksa aikoo kehittää hiilivoimaloitaan, energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian lähteitä paikatakseen ydinvoimaloiden sulkemisen aiheuttamaa energiavajetta.

–Mielestäni on ehkä liioiteltua ajatella, että kaasuntuontimme kattona on taivas, Merkel muotoili.

Liittokansleri ilmoitti myös, että hinta ratkaisee, aikooko Saksa kasvattaa tuontia Venäjältä vai kääntyykö se kenties Norjan tai Britannian puoleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?