Ulkomaat

Ajautuuko Thaimaa taas mielenosoituksiin?

Julkaistu:

Thaimaa valmistautuu sunnuntain parlamenttivaaleihin, joiden pelätään synnyttävän uusia laajoja mielenosoituksia.
Asiantuntijoiden mukaan kansan jakautuminen kahtia syvenee entisestään, jos toistensa periviholliset puna- ja keltapaidat kieltäytyvät tunnustamasta vaalien tulosta.

– Nämä vaalit johtavat uusiin väkivaltaisuuksiin ja levottomuuksiin. Kuka tahansa muodostaakin hallituksen, kadut täyttyvät heidän vastustajistaan, sanoo Chiang Maissa sijaitsevan Payapin yliopiston tutkija Paul Chambers.

Oppositiota johtaa nainen


Vaalit käydään hallitsevien demokraattien ja oppositiossa olevan Puea Thai -puolueen välillä.

Demokraatteja johtaa epäsuosittu pääministeri Abhisit Vejjajiva. Puea Thai -puolueen taustavaikuttaja on entinen pääministeri Thaksin Shinawatra, joka on erityisesti köyhien suosiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Thaksin syrjäytettiin vallasta viisi vuotta sitten verettömässä sotilasvallankaappauksessa. Hän on maanpaossa Dubaissa.

Puea Thai -puolue on yksi Thaksinin valtapuolueen Thai Rak Thain seuraajista.

Vaikka Thaksin on yrittänyt vakuuttaa, ettei hän halua palata enää Thaimaan johtoon, pidetään entistä pääministeriä vahvana vaikuttajana.

Puolueen pääministeriehdokas on Thaksinin nuorin sisko Yingluck Shinawatra. Vaalilause on "Thaksin ajattelee, Puea Thai toteuttaa".

Lamautuuko Bangkok taas?


Thaksinin persoonallisuus jakaa koko kansaa. Häntä vastustamaan on muodostunut kuningasmielinen ryhmä, jota kutsutaan keltapaidoiksi. Tukijat ovat punapaitoja.

Viime vuonna Thaksinille uskolliset punapaidat lamauttivat miljoonakaupunki Bangkokin. Kaksi kuukautta jatkuneissa mielenosoituksissa oli enimmillään yli 100000 ihmistä.

Yksi Bangkokin suosituimmista ostosalueista oli viikkoja suljettuna mielenosoittajien leiriydyttyä lähistölle.

Suurmielenosoitukset loppuivat, kun armeija marssi paikalle. Mielenosoituksen tukahduttamisessa sai surmansa yli 90 ihmistä.

Armeijan tuki ratkaisee


Räjähdysalttiutta lisää Thaimaan pitkä historia vaalivilpistä. Paikallisten mukaan mikä tahansa on kaupan, myös äänet vaaleissa.

–Jos toinen puoli uskoo, että vaalit ovat vilpilliset, vaikka äänten ostamisen vuoksi, voi tämä saada hävinneen puolen osoittamaan mieltä kaduilla, sanoo liikemies Aswin Kongsiri Thaimaan pörssin johtokunnasta.

Vaalien hienoisena ennakkosuosikkina pidetään Puea Thai -puoluetta. Nykyiset vallanpitäjät eivät kuitenkaan välttämättä hyväksy Thaksinin liittolaisten nousua johtoon.

Puolue on esittänyt muun muassa, että kaikille poliitikoille myönnettäisiin yleinen armahdus. Tämä raivaisi tietä Thaksinin paluulle.
Kaikista mahdollisista poliittisista lehmänkaupoista huolimatta ratkaiseva tekijä on Thaimaan vaikutusvaltainen ja varakas armeija.

Armeija on vuosikymmenten varrella puuttunut useita kertoja politiikan kulkuun, ja nytkin vaalivoittajan on saatava sen tuki.

Vastakkain puna- ja keltapaidat

– Thaksin Shinawatraa kannattavat punapaidat ovat maaseudun köyhälistöä ja kaupunkien keskiluokkaa. Thaksinia vastustavat keltapaidat kuuluvat taloudelliseen ja poliittiseen eliittiin.

– Kriisi alkoi vuonna 2008. Se kärjistyi kaksi vuotta myöhemmin sarjaan mielenosoituksia.

– Mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi huhtikuussa 2010. Armeija lopetti ne voimakeinoin, yli 90 ihmistä sai surmansa.

– Pahiten mielenosoituksista kärsi pääkaupunki Bangkok. Sen liikekeskusta oli käytännössä saarrettu, kun mielenosoittajat leiriytyivät alueella.

– Levottomuuksien aikana Suomen Bangkokin-suurlähetystö siirsi toimintansa hetkellisesti lähettilään virka-asuntoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt