Kreikka pyysi uutta lainaa

Julkaistu:

Kreikka on pyytänyt euromailta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä lisää laina-apua.
Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan paketin koosta tai jakautumisesta eri osapuolten kesken ei ole ollut vielä puhetta.

Kreikan pääministeri George Papandreou esitti avunpyynnön myöhään torstai-iltana Brysselissä järjestetyssä EU-huippukokouksessa.

Kataisen mukaan Suomi vaatii Kreikalta edelleen tiukasti vakuuksia omalle
takausosuudelleen.

–Meillä on hallitusohjelmassa ihan selkeä linja tästä. Se on se linja mikä on, Katainen summasi yöllä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Myös yksityisen sektorin sijoittajat täytyy Kataisen mukaan saada mukaan pakettiin.

Paketin yksityiskohdista on määrä päättää ensi viikon sunnuntaina järjestettävässä valtiovarainministerikokouksessa.

Kataisen mukaan Suomi käy ennen ensi viikon kokousta tiiviitä neuvotteluja ratkaisun löytämiseksi vakuuskysymykseen.

– Käymme keskusteluja päämiestasolla, valtiovarainministeri- ja virkamiestasolla näiden päivien aikana, ja yritämme etsiä yhteistä ratkaisua.

Avunpyyntö ei yllätysKreikan avunpyyntöä osattiin odottaa, sillä maan ei uskota kykenevän lähitulevaisuudessa hankkimaan rahoitusta kansainvälisiltä lainamarkkinoilta.

Tiedotusvälineissä apupaketin kooksi on arvioitu 90–120 miljardia euroa. Viime vuonna euromaat ja IMF sopivat 110 miljardin euron apupaketista Kreikalle.

Kataisen mukaan Kreikan avunpyyntö otettiin EU-huippukokouksessa vastaan vakavissa merkeissä.

–Huoli totaalikatastrofin syntymisestä on yhteinen, Katainen muotoili.
Huippukokouksessa keskusteltiin myös Kreikalta vaadituista menoleikkauksista ja veronkorotuksista, joista maan parlamentin on määrä äänestää ensi viikolla. Euromaat ja IMF ovat pitäneet sopeutustoimien hyväksymistä ehtona sille, että Kreikka saa seuraavan 12 miljardin euron lainaerän viime vuonna sovitusta lainapaketista.

EU-maiden kaksipäiväinen huippukokous jatkuu perjantaina, jolloin esillä on muun muassa rajavalvontaan ja maahanmuuttoon liittyvät kysymykset sekä Syyrian ja Libyan tilanteet.


 

Ota kantaa

Huolestuttaako talouskriisin leviäminen?

Kyllä 15% Ei 85%
Ääniä yhteensä 18451

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt