Talouskomissaari Rehnin esittämä lakipaketti joutui vastatuuleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Talouskomissaari Rehnin esittämä lakipaketti joutui vastatuuleen

EU:n talouskurin tiukentamiseen tähtäävä lakipaketti uhkaa kaatua europarlamentin ja jäsenmaiden erimielisyyksiin.

17.6.2011 19:11

Kompastuskivenä on se, miten sanktioita voidaan määrätä unionin taloussääntöjä rikkoville maille, kertoo neuvotteluja läheltä seurannut europarlamentaarikko Carl Haglund (r.).

Parlamentti haluaisi, että rangaistukset toteutuisivat, elleivät jäsenmaat määräenemmistöllä päätä niiden kumoamisesta.

Haglundin mukaan erityisesti Ranska, Italia ja Espanja ovat olleet ajatusta vastaan.

Suomi ja monet muut pienet jäsenmaat ovat olleet parlamentin linjoilla. Ne ovat halunneet sanktioiden olevan mahdollisimman automaattisia, jotta suuret jäsenmaat eivät pääse vaikutusvaltansa avulla luikertelemaan irti rangaistuksista.

Haglundin mukaan parlamentti ei ole valmis tinkimään vaatimuksistaan.

– On mahdollista, että tämä koko paketti kariutuu, Haglund sanoi STT:lle.

EU-maat neuvottelivat lakipaketista perjantaina suurlähettilästasolla Brysselissä. Asian uskotaan nousevan esille myös Luxemburgissa maanantaina kokoontuvassa valtiovarainministerien kokouksessa ja mahdollisesti myös ensi viikon EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Työntäyteinen kevät

Talouskomissaari Olli Rehn esitti unionin talouskuria tiukentavaa kuuden lain pakettia viime syksynä. Haglund on perehtynyt pakettiin läheisesti, sillä hän toimi tärkeässä tehtävässä yhden lain esittelijänä parlamentissa.

Lakipaketin parissa työskennelleillä mepeillä on takanaan työntäyteinen kevät, sillä pakettiin tehtiin parlamentissa peräti parituhatta muutosesitystä.

Taloussääntöjä rikkovan maan pitäisi uuden lakipaketin mukaan suorittaa rangaistukseksi panttimaksu, joka vastaa 0,1-0,2 prosenttia kyseisen maan bruttokansantuotteesta.

Talletus olisi aluksi korollinen, mutta jos maa ei parantaisi tapojaan, se muuttuisi korottomaksi. Jos maa edelleen jatkaisi holtitonta politiikkaansa, se menettäisi panttimaksun, joka siis näin muuttuisi sakoksi.

Haglund esitti aluksi, että panttimaksun suuruus voisi olla jopa 0,5 prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta on kevään mittaan antanut periksi vaatimuksestaan. Vastapainoksi rangaistusten automatiikkaa on vahvistettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?