Idut sittenkin ehec-epidemian lähteenä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Idut sittenkin ehec-epidemian lähteenä

Saksassa saatiin perjantaina viimeinkin selvyys tappavan ehec-bakteerin alkulähteestä.

10.6.2011 18:27

Bakteeri on peräisin iduista ja suurella todennäköisyydellä samalta alasaksilaiselta luomutilalta, joka jo viikonloppuna nimettiin tartunnan pesäpaikaksi. Kuluttajansuojaviranomaisten mukaan bakteereita on löydetty tilan papuitupakkauksista.

Epidemian arvellaan saaneen alkunsa toukokuun alussa, koska ensimmäiset ihmiset sairastuivat toukokuun toisella viikolla.

Bakteeritartunnan syynä on voinut olla esimerkiksi huono hygienia tai saastuneet siemenet.

–Tämä on hyvä uutinen kuluttajille, koska asiaan on nyt saatu lisää selvyyttä, sanoi terveysministeri Daniel Bahr.

Bakteeritartunnan uhrien määrä kohosi perjantaina jo yli 30:n, kun 75-vuotias saksalaisnainen menehtyi. Yhtä lukuun ottamatta kaikki uhrit ovat kuolleet Saksassa. Ainut poikkeus on Ruotsissa kuollut nainen, joka hänkin oli matkustellut Saksassa.

Tautiin on sairastunut liki 3000 ihmistä Saksassa. Tartunta on ehtinyt levitä ainakin 14 muuhun maahan. Lähes kaikki sairastuneet ovat matkustelleet Saksassa.

Vihannekset pääsivät pannasta

Saksan hallitus kumosi perjantaina varoituksen raakojen tomaattien, salaatin ja kurkkujen syömisestä. Saksaa on arvosteltu ankarasti vihannesten nimeämisestä tautipesiksi ennen kuin asiasta oli varmuutta. Tieto romahdutti varsinkin espanjalaisten vihannesviljelijöiden viennin täysin, sillä kohun ensivaiheessa syntipukkina olivat espanjalaiset kurkut.

EU on luvannut vihannesviljelijöille korvauksia 210 miljoonaa euroa, mikä ei viljelijöiden mukaan riitä mihinkään.

Saksalaiset vihannesfarmarit saivat perjantaina vähäistä lohtua, kun Venäjä lupasi poistaa saksalaisvihannesten tuontikiellon. Tosin heti ei ollut selvää, koska kielto poistetaan.

Terveysministeri Bahrin mukaan Saksan vihannespanna oli paikallaan niin kauan kuin taudin lähteestä ei ollut selvyyttä.

–Kansanterveys on aina etusijalla, Bahr vakuutteli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?