Piikki aurinkomyrskyissä 11 vuoden välein - raju purkaus tulossa 2013 - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Piikki aurinkomyrskyissä 11 vuoden välein - raju purkaus tulossa 2013

Tämänvikkoinen, suurin viiteen vuoteen havaittu aurinkomyrsky ei ehkä ollut mitään verrattuna tulevaan.

9.6.2011 10:46

Tutkijat tietävät, että auringon purkausaktiivisuus kiertää 11 vuoden sykleissä ja seuraavaa piikkiä odotetaan vuonna 2013. Tämä voisi sotkea elämää maapallolla monella tavalla.

Tunnetusti voimakkain purkaus tapahtui vuonna 1859. Se aiheutti revontulia ympäri maailman ja sekoitti sähkejärjestelmän useiksi viikoiksi.

Nykypäivän elektronisessa maailmassa vaikutukset olisivat moninkertaiset.

-Pahin mahdollinen skenaario on niin voimakas purkaus, että ilman varotoimia se sammuttaa sähköverkon pitkäksi aikaa ja tuhoaa merkittävän osan satelliitti-infrastruktuuriamme, sanoo Nasan avaruussäälaboratorion Michael Hesse PCMagazinen mukaan.

Tavallisessa arjessa ongelmia tulisi gps:n, television, radion, tietokoneiden, pankkijärjestelmien, lentokoneiden ja kaiken satelliitteihin nojautuvan toiminnan kanssa.

Satelliittien omistajat, mukaan lukien eri maiden hallitukset, voivat yrittää vahvistaa laitteitaan säteilyn kestäviksi, mikä on kallista. Tilannetta voidaan auttaa myös sammuttamalla mahdollisimman moni satelliittijärjestelmä, kun purkauksen tiedetään lähestyvän.

Voimalaitoksilla on suurempi ongelma. Välttääkseen viikkoja kestävän pimennyksen ne voivat joutua suorittamaan hallitun alasajon vahinkojen minimoimiseksi.

Ongelmana on edelleen se, että avaruuden tapahtumia ei pystytä tarkasti ennustamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?