Pelastaako Humala Perun köyhät? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pelastaako Humala Perun köyhät?

Perussa jännitettiin maanantaina tiukoiksi tasaväkisten presidentinvaalien tulosta.

Ollanta Humala tuuletteli vaimonsa Nadine Heredian kanssa.

6.6.2011 20:06

Vaalien voittajaksi povattiin jo sunnuntaina vasemmiston ehdokasta Ollanta Humalaa. Hän oli 2,5 prosenttiyksikön verran edellä vastaehdokastaan oikeiston Keiko Fujimoria, kun äänistä oli laskettu lähes 90 prosenttia.

Humala ehti jo sunnuntaina julistautua vaalivoittajaksi.

– Tulokset on annettu ja pikainen laskenta osoittaa, että olemme voittaneet Perun vaalit, Humala sanoi kannattajilleen.

Humalan voitto merkitsisi Perussa vallan siirtymistä oikeistolta vasemmistolle.

Köyhille sankari, rikkaille mörkö

Perun talouskasvu on viime vuosina ollut maailman nopeimpien joukossa. Siitä huolimatta jopa kolmannes perulaisista elää yhä köyhyydessä.

Juuri vaurauden ulkopuolelle jääneen kansanosan turhautuneisuus siivitti vasemmistolaisehdokkaan vaalimenestystä. Humala lupasi vaalikampanjassaan useita sosiaalisia uudistuksia ja hyvinvoinnin tasaisempaa jakoa.

Sijoittajat sen sijaan pelkäävät, että Humalan vasemmistolainen politiikka tuhoaisi Perun kaivostoiminnalle perustuvan talouskasvun. Humalan suosion nousu on jo saanut monet perulaissijoittajat siirtämään varojaan muualle. Maanantaina pörssikauppa jouduttiin keskeyttämään kurssien käännyttyä jyrkkään laskuun.

Presidenttinä Humalan suurin haaste olisikin täyttää köyhille antamansa lupaukset ja samalla rauhoitella markkinoita, analyytikot sanovat. Humalan odotettiin joutuvan luotsaamaan heikkoa hallitusta, jolla ei olisi enemmistöä maan kongressissa.

Entinen vasemmistoradikaali

48-vuotias Humala on pyrkinyt vallankahvaan jo pitkään. Vuoden 2006 vaaleissa hän hävisi niukasti väistyvälle presidentille Alan Garcialle.

Aiemmin radikaalina vasemmistolaisena tunnettu Humala on liennyttänyt politiikkaansa huomattavasti. Vasemmiston vaaliliiton edustaja kiirehtikin sunnuntaina vakuuttamaan huolestuneille sijoittajille ja muille liike-elämän edustajille, ettei vaalivoitto johtaisi Perussa esimerkiksi maiden tai yritysten pakkolunastuksiin.

Humalan vastaehdokkaan Keiko Fujimorin, 36, kannatuksen murentumisen uskottiin johtuvan pääasiassa hänen isästään, ex-presidentti Alberto Fujimorista.

Vanhempi Fujimori istuu tällä hetkellä 25 vuoden vankilatuomiota korruptiosta ja väärinkäytöksistä tuomittuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?