Yhteiselo rakoilee pahasti - Saksa pettyi turkkilaissiirtolaisiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhteiselo rakoilee pahasti - Saksa pettyi turkkilaissiirtolaisiin

Saksalaisen Aylin Selcükin, 21, isovanhemmat muuttivat Turkista Saksaan 1960-luvulla.

4.6.2011 13:10

He eivät osanneet lukea tai kirjoittaa, mutta se ei haitannut, koska sotienjälkeisen Saksan nopeasti kasvava talous tarvitsi halpaa, kouluttamatonta työvoimaa.

Vuodet kuluivat ja Saksasta tuli Selcükien kotimaa. Aylinin vanhemmat kouluttautuivat: isästä tuli toimittaja ja äidistä pankinjohtaja. Aylin opiskelee hammaslääkäriksi.

Muiden saksanturkkilaisten lailla Selcükit järkyttyivät, kun saksalaispankkiirin kohukirja syytti heidän tyhmentävän Saksaa. Thilo Sarrazinin viime vuonna ilmestyneen kirjan keskeinen väite on, että miljoonien vierastyöläisten päästäminen Saksaan 1960- ja 1970-luvuilla oli "valtava virhe".

Sarrazin kohdistaa kritiikkinsä erityisesti turkkilaissiirtolaisiin ja islamiin.

Vaikka Sarrazinin puheet on laajalti tuomittu rasistisina, toisten mielestä hän on sankari, joka uskaltaa puhua asioista niiden oikealla nimellä. Seurauksena siirtolaiskeskustelu käy Saksassa kuumempana kuin kertaakaan 50 vuoteen.

– Koko keskustelu on kamala ja vienyt meitä taaksepäin vuosia. Luulimme, että tästä on jo päästy yli, Selcük huokaa.

"Multikulti" epäonnistui

Selcük suivaantui Sarrazinin kirjasta niin kovasti, että on haastanut tämän oikeuteen. Berliinissä toimiva Humboldt-yliopisto puolestaan teki laajan tutkimuksen, jossa se vertasi kirjan väitteitä eri instituutioiden keräämiin tietoihin ympäri Saksaa. Lopputuloksena kaikki Sarrazinin väitteet kumottiin.

Oli Sarrazinin puheissa perää tai ei, ne ovat nostaneet päivänvaloon Saksassa muhivan siirtolaisvastaisuuden. Kirjan julkaisun jälkeen Financial Times Deutschland -lehti teki kyselyn, jossa 55 prosenttia vastaajista sanoi, että muslimit ovat Saksalle taloudellinen taakka – heistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Siirtolaiskeskustelun kuumentuessa poliitikot ovat kiirehtineet osille valokeilasta. Lokakuussa liittokansleri Angela Merkel kohautti julistamalla, että Saksan yritys luoda harmoninen, monikulttuurinen yhteiskunta – saksalaisittain "multikulti" – on "täysin epäonnistunut".

Merkel korosti, että ulkomaalaiset ovat edelleen tervetulleita Saksaan. Liittokanslerin mukaan heidän pitäisi kuitenkin tehdä enemmän integroituakseen maahan, muun muassa opetella saksan kieli.

"Menestystarinoista ei kerrota"

Valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble pahoitteli brittilehti Guardianin haastattelussa, että siirtolaisten ongelmat eivät näytä vähentyvän nuorempien sukupolvien myötä.

– Teimme virheen 1960-luvulla, kun lähdimme etsimään halpaa työvoimaa ulkomailta. Kun 50 vuotta sitten kutsuimme työntekijöitä Turkista, odotimme, että heidän lapsensa integroituisivat saksalaiseen yhteiskuntaan automaattisesti. Ongelmat ovat kuitenkin vain kasvaneet kolmannen sukupolven myötä, Schäuble sanoi.

Saksanturkkilaisten mielestä mediassa ja poliitikkojen puheissa keskitytään vain siirtolaisten ongelmiin.

– Meillä ei ole etnistä ongelmaa, ongelmat ovat yhteiskunnallisia. Myönteisistä asioista ei kerrota tarpeeksi mediassa. Aylinin kaltaisia menestystarinoita on tuhansittain, mutta ne eivät pääse esille, sanoo turkkilaistaustainen yhteiskuntatieteilijä Melmern Baskaya.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?