Balkanin teurastaja halusi selliin venäläisiä klassikoita ja mansikoita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Balkanin teurastaja halusi selliin venäläisiä klassikoita ja mansikoita

Balkanin teurastajana Bosnian sodan aikana tunnettu serbikenraali Ratko Mladic, 69, on pidätyksensä jälkeen osoittanut uudenlaisia elkeitä.

27.5.2011 18:47

Serbilähteiden mukaan Mladic on pyytänyt selliinsä tuoreita mansikoita ja venäläisiä klassikkoromaaneja.

Lisäksi armottomuudestaan tunnettu sotilas haluaisi käydä 90-luvulla itsemurhan tehneen tyttärensä Anan haudalla Belgradissa.

Mladicin mansikkatuokiot saattavat jäädä lyhyiksi, sillä serbialaisen oikeusistuimen mukaan hän on riittävän hyvässä kunnossa luovutettavaksi YK:n sotarikostuomioistuimeen Haagiin.

Sekä Mladicin asianajaja että hänen poikansa Darko olivat jyrkästi eri mieltä. Asianajaja aikoo valittaa päätöksestä.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen mukaan Mladicin sairaudet eivät ole este.

– Pystymme hoitamaan sairaita ihmisiä ja olemme tehneet niin siitä asti, kun tuomioistuin perustettiin. Meillä on oma lääkäriyksikkö ja voimme käyttää myös Hollannin julkista ja vankisairaanhoitoa, selvitti tuomioistuimen edustaja Nerma Jelacic.

Ei oikeuteen Karadzicisin kanssa

Mladic tuskin joutuu oikeuteen samaan aikaan Bosnian serbijohtajan Radovan Karadzicin kanssa, koska se viivyttäisi entisestään Karadzicin oikeusprosessia. Karadzic pidätettiin vuonna 2008.

– Tohtori Karadzic on pahoillaan siitä, että kenraali Mladic on menettänyt vapautensa. Hän aikoo tehdä yhteistyötä Mladicin kanssa, jotta totuus Bosnian tapahtumista tulisi ilmi, valotti Karadzicin puolustusasianajajiin kuuluva Peter Robinson.

Mladicia syytetään kansanmurhasta. Hänen katsotaan olleen vastuussa Srebrenican joukkomurhasta ja Sarajevon piirityksestä. Srebrenicassa tapettiin noin 8000 muslimimiestä tai -poikaa ja Sarajevon yli kolme vuotta kestäneen piirityksen aikana kuoli liki 10000 siviiliä.

– Nyt, kun on kulunut 17 vuotta piirityksestä, hänen pidätyksensä ei merkitse minulle kovin paljoa. Minä en enää välitä, eikä varmaan hänkään, kuittasi Sarajevon keskustassa vihanneksia myynyt Hajra Zulcic, 60. Zulcic selvisi piirityksestä vammoitta, mutta menetti molemmat veljensä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?