Tornado tappoi ainakin 297, perhe pelastui ahtautumalla autoon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tornado tappoi ainakin 297, perhe pelastui ahtautumalla autoon

Ainakin 297 ihmistä on kuollut Yhdysvalloissa, kun tornadot iskivät kuuden osavaltion alueelle.

Tuho on valtava.­

29.4.2011 13:18

Paniikkia ja kuolemaa kylvänyt tornadomyräkkä oli pahin neljään vuosikymmeneen. Pyörremyrskyt kairasivat kilometrin leveälle kaistaleelle hävitystä ja tuskaa.

Ennusteiden perusteella asukkaille saatiin kerrottua vaarasta 24 minuuttia ennen tornadojen saapumista. Myrsky kulki kuitenkin leveänä ja voimakkaana rintamana eikä antanut asukkaille armoa. Kaikki eivät ehtineet pakoon.

- Sääennustajista tuskin kukaan on koskaan nähnyt näin valtavia myrskyjä, sanoi meteorologi Greg Carbin USA:n kansallisesta myrskyennustuskeskuksesta.

- Jos on ollut tämän myrskyn tiellä, on pitänyt olla vahvistetussa huoneessa, myrskysuojassa tai maan alla selvitäkseen elossa, hän jatkoi.

Pakenivat autoon, talo sortui päälle

Eräs perhe pakeni tornadoa hautaustoimiston kellariin, jotkut suojautuivat piiloutumalla jopa solariumlaitteisiin.

Concordilainen Randy Guyton sai varoitussoiton ystävältään viime hetkellä ennen tornadon saapumista. Guytonin perhe ryntäsi kellarissa olevaan autotalliin. Siellä he tunkivat itsensä autoon ja kuuntelivat, kun pyörremyrsky hävitti heidän talonsa sekunneissa.

- Koko talo romahti automme päälle. Kaikki muut paitsi poikani huusivat Jumalaa pelastamaan meidät, Guyton kertaa.

Tuscaloosa oli tuhon kaupunki

Kuolonuhreja oli eniten Alabamassa, ainakin 210. Mississippistä raportoitiin kuolleita 33, Tennesseestä 33, Georgiasta 15, Virginiasta viisi ja Kentuckysta yksi. Lisäksi tuhansien arvioidaan loukkaantuneen myrskyissä.

Pahiten kärsi 83000 asukkaan Tuscaloosa.

Phil Campbellissa, tuhannen ihmisen pikkukaupungissa kuoli 26 ihmistä. Ruokakauppa, huoltoasemat ja terveysasema tuhoutuivat.

- Sanotaan asia niin kuin se on: Menetimme kaiken. Pelkään, että tämän vuoksi täällä tulee pian itsemurha-aalto, sanoo Phil Campbellin pormestari Jerry Mays.

Presidentti Barack Obama matkustaa myrskytuhoalueelle perjantaina.

Vainajien etsintä jatkuu

On vielä epäselvää, miten korkeaksi kuolonuhrien määrä nousee. Poliisit ja palomiehet etsivät kuumeisesti ihmisiä, jotka ovat jääneet rakennusten raunioihin.

Sheriffi Jim Johnson merkitsi torstaina oransseja rasteja niiden talojen kohdalle, joiden raunioista ei ole vielä kaivettu ihmisiä esiin.

- En ole ikinä nähnyt mitään tällaista. Tämä on jotakin semmoista, mihin ei voi varautua, Johnson sanoi.

Opettaja Ginger Graham kerää talteen Plainviewin yläasteen kirjoja Rainsvillessä.­

Tornado repi liikennemerkkejä ja -valoja.­

Chris Hanenburg siskonsa talon raunioilla Rainsvillessä.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?