"Piilotettu ydinpommi räjähtää Euroopassa, jos bin Laden kuolee!" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Piilotettu ydinpommi räjähtää Euroopassa, jos bin Laden kuolee!"

Terroristijärjestö al-Qaidan yksi johtohahmoista varoittaa, että jonnekin päin Eurooppaa on kätketty ydinpommi, jonka terroristit räjäyttävät, jos liikkeen johtaja Osama bin Laden kuolee tai vangitaan.

Khalid Sheikh Mohammedin sanotaan olleen 9/11-iskujen suunnittelija.

26.4.2011 12:53

Asia paljastuu Wikileaksin kautta vuotaneista kuulusteluasiakirjoista, jotka eräät tiedotusvälineet ympäri maailman saivat pääsiäisenä haltuunsa.

Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäillyn Khalid Sheikh Mohammedin kerrotaan olleen mukana suunnittelemassa iskuja Yhdysvaltain ydinvoimaloihin tarkoituksensa aiheuttaa "helvetillinen ydinmyrsky".

Yhdysvallat kuulusteli kiinnottamiaan al-Qaidan miehiksi epäiltyjä henkilöitä Guantanamon leirillä Kuubassa.

Osa kuulusteltavien "tunnustamista" iskukohteista todettiin suoraan epätodennköisiksi, mutta osaa kohteista tutkittiin ja analysoitiin tarkoin.

Eräät kuulusteltavat osoittivat mm. perehtyneensä länsimaiden puolustussuunnitelmiin ydinhyökkäyksen varalta.

Ydinpommi piilossa

Asiakirjojen mukaan libyalaisella pidätetyllä, Abu-Al-Libillä "on tietoa siitä, että al-Qaidalla on mahdollisesti hallussaan ydinpommi".

Al-Qaidan operaatiopäällikkönä ja Osama bin Ladenin läheisenä miehenä tunnetun Al-Libin uskotaan tienneet Eurooppaan kätketyn ydinpommin olinpaikan.

Se räjäytettäisiin, jos maailman etsityin terroristi bin Laden kuolee tai jää kiinni.

Egyptiläinen Sharif al-Masr kertoi kuulustelijoilleen 2004, että Al-Libin mukaan ydinpommin valvojat "ovat eurooppalaisia, joilla on arabi- tai aasialaiset sukujuuret". The Telegraph-lehden haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat panostaneet paljon työtä saadakseen tietää, onko al-Qaidalla todella ollut pääsy ydinpommin materiaaliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?