Krp ei tutki miinalaiva Pohjanmaan merirosvovälikohtausta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Krp ei tutki miinalaiva Pohjanmaan merirosvovälikohtausta

Keskusrikospoliisi on päättänyt, ettei sotalaiva Pohjanmaan ottamien 18 merirosvon tapausta tutkita suomalaisten viranomaisten avulla.

7.4.2011 13:15

- Kiinni otetuilla ei ole mitään kytkentöjä Suomeen. Niinpä laivaselkkaus jää paikallisten viranomaisten huoleksi, sanoi rikosylikomisario Tero Haapala IS:lle.

- Tässä toimitaan aikaisemman suunnitelman mukaisesti. Jokainen yksityiskohta joudutaan kuitenkin varmistamaan, kun jotain tapahtuu, huomautti Haapala.

Välikohtaus tapahtui Arabianmerellä.  Se on on osa Intian valtamerta Intian ja Arabian niemimaan välissä. Suomalaiset ja Pohjanmaa kutsuttiin mukaan hillitsemään kasvanutta merirosvotilannetta seudulla.

Merirosvoiksi epäiltyjen alus lähti ensin karkuun miinalaiva Pohjanmaata. Pohjanmaa ampui tykkitulta merirosvojen veneen eteen ja sai aluksen pysähtymään.

Suomenalaisten pysäyttämässä noin kolmenkymmenen metrin pituisessa aluksessa oli 18 miestä. Ratsiassa löytyi sinkoja, rynnäkkökiväärejä, pistooleja sekä ammuksia. Alusta on kuvattu huonokuntoiseksi.

Laiva veti perässään kahta nopeakulkuista Skiff-venettä. Merirosvoiksi epäillyt miehet tuotiin Pohjanmaalle ja Skiff-veneet nostettiin Pohjanmaan peräkannelle. Tukialus kiinnitettiin hinaukseen.

Koko operaatio alkoi jo vuorokautta aikaisemmin, kun singaporelainen tankkeri ilmoitti, että merirosvot yrittivät vallata alusta.

Pohjanmaa sai tehtävän käydä tarkastamassa valtausta yrittäneen aluksen amerikkalaiselta merivalvontalentokoneelta.

Kaikki merirosvousepäilyjen vuoksi kiinniotetut 18 miestä ovat tällä hetkellä suomalaisessa sota-aluksessa, jossa heidän alustavat kuulustelunsa pidetään. Tämän jälkeen asia siirtynee eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?