Tätä natsien salaista asetta ei ehditty ottaa käyttöön - "ihmeaine" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tätä natsien salaista asetta ei ehditty ottaa käyttöön - "ihmeaine"

Normandian maihinnousu tuhosi natsien sotilailleen kehittämän uuden "ihmeaineen" käyttöönoton.

Adolf Hitler

4.4.2011 6:00

Adolf Hitlerin propagandakoneisto painotti hyväkuntoisuutta ja päihdyttävistä aineista pidättäytymistä, mutta todellisuus oli täysin toinen.

Näin osoittaa saksalaisen lääkärijärjestön tekemä tutkimus, josta on kirjoittanut muun muassa brittiläinen Daily Mail -lehti.

Todellisuudessa natsisotilaille annettiin riippuvuutta aiheuttavia kemikaaleja, jotta he jaksaisivat taistella pidempään ja raivokkaammin.

Tieto ei ole uusi, mutta tutkimus osoitti, miten laajaa ja järjestelmällistä piristeiden käyttö oli.

Kolmannen valtakunnan natsilääkärit ja -virkamiehet määräsivät värvätyille muun muassa amfetamiinipillereitä. Niiden voimalla miehet jaksoivat pidempään ilman lepoa.

Kyse oli pervitiinistä, jota yleisesti tiedetään käytetyn piristeenä toisessa maailmansodassa.

Huumepiristeiden käyttö oli hyvin laajaa Natsi-Saksassa. Tutkimuksen mukaan Pervitin-pillereitä jaettiin joukoille peräti 200 miljoonaa kappaletta vuosien 1939 ja 1945 välillä.

Natsit olivat myös kehittäneet kokaiini- ja metamfetamiinipohjaisen piristeaineen sodan etulinjassa oleville taistelijoilleen. "Ihmeaineeksi" kutsuttua huumekoktailia testattiin keskitysleirien vangeilla.

- Se oli Hitlerin viimeinen salainen ase, jolla hän aikoi voittaa sodan, jonka hän oli jo aikaa sitten hävinnyt, kriminologian tuntija Wolf Kemper sanoi.

Aineen koodinimi oli D-IX, ja sitä testattiin Sachsenhausenin keskitysleirillä Berliinin pohjoispuolella.

Tarkoituksena oli antaa D-IX:ää sotilaille, mutta Normandian maihinnousu kesäkuussa 1944 ehti romuttaa suunnitelman massajakelusta.

- Amfetamiini oli salamasodan polttoainetta, Kemper luonnehti tilannetta.

- Ajatuksena oli muuttaa tavalliset sotilaat, merimiehet ja lentäjät ja roboteiksi, jotka kykenisivät epäinhimillisiin suorituksiin.

Toisen maailmansodan aikaisia Pervitin-pillereitä Sotamuseossa Helsingissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?