Gaddafin joukkoja syytettiin ihmiskilpien käytöstä Misratassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Gaddafin joukkoja syytettiin ihmiskilpien käytöstä Misratassa

Kansainvälinen liittouma jatkoi maanantaina Libyan lentokieltoalueen valvontaa samalla kun väkivaltaisuuksien kerrottiin jatkuneen Libyassa.

21.3.2011 19:13

Asukkaiden mukaan Gaddafin joukot ampuivat aseistautumattomia siviilejä Misratan kaupungissa Länsi-Libyassa, mutta tietoihin ei saatu riippumatonta vahvistusta.

Kapinalliset syyttivät Gaddafin joukkoja Misratan asukkaiden käyttämisestä ihmiskilpinä. Heidän mukaansa sotilaita ja panssarivaunuja siirrettiin kaupungin keskustaan, kun Gaddafin joukot pyrkivät välttämään liittouman ilmaiskuja.

- Kun asukkaita alkoi kerääntyä keskustaan, Gaddafin joukot ryhtyivät ampumaan heitä tykistöllä ja aseilla. He syyllistyivät joukkomurhaan.

Sairaalan mukaan ainakin yhdeksän sai surmansa, kertoi Saadoun-niminen asukas Reutersille puhelimitse.

Kapinalliset pyysivät maanantaina kansainväliseltä liittoumalta lisää ilmaiskuja Gaddafin joukkoja vastaan. Ulkomaisten maajoukkojen tulon maahan kapinalliset sen sijaan torjuivat.

Kapinallisten tavoitteena on yhä maan pääkaupungin Tripolin valtaaminen.

Liittouman ilmaiskujen seurauksena hallituksen joukkojen kerrottiin vetäytyneen noin sadan kilometrin päähän kapinallisten pääkaupunkinaan pitämästä Bengasista.

Silminnäkijän mukaan sotilaat jättivät vetäytyessään jälkeensä kymmeniä tuhoutuneita panssarivaunuja.

Gaddafin murha-aikeet kiistettiin

Britannian pääministeri David Cameron kertoi illalla, että Libyan ilmapuolustus on nyt pääosin lamautettu ja lentokielto on voimassa.

Cameronin mukaan Britannia, Ranska, Yhdysvallat ja muut liittouman maat olivat edistyneet hyvin tavoitteissaan eli ilmapuolustuksen tuhoamisessa ja siviilien suojelemisessa.

Mukana valvonnassa oli maanantaina ensimmäistä kertaa myös espanjalaisia ja belgialaisia hävittäjiä.

Yhdysvaltain joukkojen edustajan mukaan maanantain vastaisen yön aikana ammuttiin kymmenkunta ohjusta kohteisiinsa, selvästi vähemmän edelliseen yöhön verrattuna.

Libyan viranomaiset syyttivät länsiliittoumaa yrityksistä murhata Muammar Gaddafi, sillä yksi ohjuksista osui heidän mukaansa Gaddafin tarkoin vartioidun virka-asunnon alueelle.

Britannian asevoimien komentaja David Richards kiirehti sanomaan BBC:lle, että Gaddafi ei missään tapauksessa ole tähtäimessä, koska tähän YK:n päätöslauselma ei antanut valtuutuksia.

Samaa tähdensi myös Yhdysvaltain Afrikan-joukkojen komentaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?