Tokiolaiset eivät näytä pelkoaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tokiolaiset eivät näytä pelkoaan

Tokiossa jonotettiin sunnuntaina vihanneksia, vaikka Fukushimasta on tullut säteilyjäämiä muun muassa pinaattiin.

Ruokakauppojen hyllyillä on puutteita Tokiossa.

20.3.2011 18:20

Japanilaiset suhtautuvat rauhallisesti myös siihen, että vesijohtovedessä on jälkiä radioaktiivisesta jodista.

- En voi mitenkään tarkastaa, onko ruoassani tai vedessäni jotain radioaktiivista. Ei sille siis voi mitään, sanoi 87-vuotias rouva Setsuko Kuroi ruokakaupassa.

- En ole ajatellut, että tekisin mitään suuria muutoksia ruokavaliooni. Juon kuitenkin vain pullotettua vettä.

Fukushiman ja viereisen Ibarakin maakuntien ruoantuottajat varautuvat jo työttömyyteen. Monet keskeyttivät maidon ja pinaatin toimitukset heti lauantaina, kun näytteistä löytyi radioaktiivista jodia.

- Olen hyvin huolissani siitä, että en saa myytyä pinaattiani. Joudun heittämään kaiken pois kuin jätteen. Se on niin surullista, sanoi maanviljelijä Teruko Saka.

Tuulet aiheuttavat levottomuutta

Suurin osa Tokion 13 miljoonasta asukkaasta pysytteli varmuuden vuoksi sisällä kodeissaan. Tuulien ja vesisateiden pelätään tuovan lisää radioaktiivisia aineita pääkaupunkiin.

Viikonloppuna Sveitsin suurlähetystö muutti Tokiosta Osakaan. Myös monien muiden maiden edustustot ovat siirtäneet toimintojaan Tokiosta muualle Japaniin. Suomen lähetystö on toistaiseksi Hiroshimassa.

Fukushiman kuusireaktorisessa ydinvoimalassa säteilytasot olivat edelleen korkeita. Vaara-alueella oli töissä 300 insinööriä korjaamassa jäähdytysjärjestelmiä.

Ydinvoimayhtiö Tepco arvioi, että sähköjen palauttamiseen koko voimalaan menee vielä päiviä. Kaapelit saatiin kytkettyä neljään reaktoriin.

Jogurtti pelasti isoäidin ja pojan

Pelastus- ja raivaustyöt jatkuivat maanjäristyksen ja tsunamin tuhoamalla alueella. Kuolleita ja kadonneita on yhteensä yli 20000.

Japanin yleisradion NHK:n mukaan raunioista pelastettiin vielä 80-vuotias nainen ja 16-vuotias poika.

Sumi Abe ja hänen lapsenlapsensa Jin Abe olivat keittiössä, kun talo romahti heidän päälleen. Nuorukainen onnistui saamaan jogurttia ja muuta ruokaa jääkaapista molempien hengenpitimiksi.

Jin Abe pystyi lopulta kiipeämään talon katolle, mistä hän heilutti yli lentäneelle pelastushelikopterille.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?